Potrjeno: Fontana ni več v lasti Term Maribor

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
05.04.2019 12:08

Posel je končan, Diagnostični center Bled je za Večer potrdil, da so postali lastniki mariborskega medicinsko-termalnega centra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Diagnostični center Bled je postal lastnik Fontane in v četrtek smo se srečali z zaposlenimi, je za Večer potrdil direktor blejskega podjetja Zvone Novina. Kupnina je poslovna skrivnost. "Ne gre za sovražni prevzem, nikakor, obratno. Prihajamo, ker smo v Fontani prepoznali pomemben potencial, želimo jo razvijati naprej, ponudbo bomo še okrepili," pravi Novina. Večjih sprememb za zaposlene ne bo, kvečjemu bodo potrebovali še kakšne okrepitve. 

Zdrav finančni steber

S prodajo Fontane se nadaljuje razprodaja premoženja nekoč velikega mariborskega turističnega podjetja, hotelirja Terme Maribor, ki je v ruski lasti. Medicinsko-termalni center Fontana je bil ob Travel Shopih, ki so bili prodani septembra 2017, eden od finančno zdravih delov Term Maribor. Poglejmo podatke: Fontana je še leta 2017 ustvarila 4,6 milijona evrov prihodkov in slabega pol milijona evrov dobička. Z denarnim tokom Fontane so Rusi v pomembni meri financirali slabše poslovanje hotelov, ki so še v lasti Term Maribor. Lanski rezultati še niso na voljo. V Večeru smo o tem, da nameravajo Blejci prevzeti Fontano, pisali že februarja, a tedaj posel še ni bil sklenjen.

Padla "švicarska" ovira

Na poti do realizacije posla je stala še ena ovira. Rusi - Terme Maribor trenutno vodi Tatjana Karpovitš - zaradi začasne odredbe namreč niso smeli prosto razpolagati s Fontano. V letih 2013 in 2014 so namreč Terme Maribor, takrat jih je vodil Borut Rojs, po neuspešnih pogajanjih z Novo KBM o revolvingu najele dva kredita v višini 1,1 milijona evrov pri švicarskem podjetju Griffin Trust Services. To je pred letom in pol z začasno odredbo prek sodišča doseglo prepoved obremenitve lastniškega deleža Fontane. O tem je v zadnjih letih tekel tudi sodni spor. A očitno je prišlo do dogovora in je bila začasna odredba umaknjena.
Ruski lastniki, ki so zadnja leta kot po tekočem traku menjevali vodstvo podjetja, že nekaj časa iščejo izhod iz te zgodbe, ki jo je namesto visokoletečih obljub o razvojnih vlaganjih, prihodu ruskih turistov in krepitvi skupine v zadnjem obdobju zaznamovalo predvsem izčrpavanje.

Igor Napast

Do Gazproma

Ruski investitorji so v Maribor prišli leta 2012, sprva so se še skrivali za poštnimi nabiralniki v davčnih oazah, kasneje pa se je pokazalo, da gre za ljudi iz sistema ruskega naftnega mogotca Gazproma. Terme Maribor obvladujejo prek podjetja Platanus, ki ima po novem sedež v Kopru, in finančnega holdinga Factoring Finans. Ruska avantura v Mariboru se očitno končuje. Nekdanja Piramida in Orel sta že nekaj časa vključena v franšizo hotelske multinacionalke AccorHotels in že nekaj časa se v mestu po poslovnih krogih širijo ugibanja, ali ne bosta na neki točki tudi končala v njihovi lasti.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta