Pouk v času korone: umivanje rok v šoli ni bogve kakšna novost

Klara Širovnik Klara Širovnik
26.08.2020 10:45

Otrokom bo pouk po modelu B najbolj jasen, saj so se že prej morali držati pravil, menijo sogovornice. Naporno bo za učitelje, ker bodo morali ves čas razmišljati o organizaciji, in staršem, ko bodo odločali, ali je otrok zdrav in na varnem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Bilo je težko. In težko še bo, saj enostavno ne more biti. Ne glede na to, kako močno smo se v preteklih mesecih trudili, da bi otrokom za čas zaprtja šol priskrbeli računalnike in drugo programsko opremo, so bili mnogi prikrajšani za občutek varnosti. Pa ne imejte v mislih le tistih, ki odraščajo v nasilnem objemu žaljivk in udarcev. Tudi otroci, ki jim starši pri šolskem delu niso znali biti v oporo, so bili izpostavljeni tveganju, da se bodo od svojih vrstnikov začeli razlikovati bolj, kot je dobrodošlo. "Seveda odraščajo v zelo različnih družinah, posledično pa imajo različno podporo, zaledje. Taka odstopanja šolski sistem načeloma manjša. V trenutni situaciji pa se razlike med otroki povečujejo," trdi Mateja Hudoklin, psihologinja v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, ki situacijo spremlja aktivno in kritično. Če način šolanja, s katerim smo se srečali v preteklih mesecih, traja krajše obdobje, dolgoročnega vpliva na življenje in razvoj otrok najbrž ne bo. A če bi večja angažiranost (in celo finančna obremenjenost) staršev postala stalnica, bi to utegnil biti - problem.

Mateja Hudoklin
Sašo Bizjak

In tako je šivankino uho zamenjala jama

Sonja Filipič
Sašo Bizjak
Lidija Todorović
Andrej Petelinšek
Kakšno igrico si še znajo namestiti, pri drugem pa se pojavljajo težave ...
Sašo Bizjak

To so že pravila stare šole

In zdaj se otroci po modelu B naposled vračajo v šolske klopi. Zanj je predvideno upoštevanje priporočil za preprečevanje okužb, se pravi zagotavljanje fizične razdalje, redno umivanje rok in zračenje prostorov. Vendar pa se zunanjemu opazovalcu ob vsem stresu, ki ga učenci doživljajo ob vstopu v novo šolsko leto, zdijo take omejitve naravnost nesramne. Ob tem pa se je treba zavedati, da je šola poseben sistem, v katerem so bila pravila vselej zelo pomembna. "Včasih kdo reče, da smo pravilom preveč zavezani. A zaradi varnosti tako pač mora biti! V koronačasu nam je navajenost na omejitve prišla zelo prav. Mislim, da bodo prilagoditve zelo malo spremenile delovanje šole," še pravi Lidija Todorović in pojasni, da že pred virusom ni bilo nič čudnega, da je treba hoditi po desni, da si je treba umivati roke, da se ne sme skakati po drugih otrocih. To je bil vedno del kurikuluma, zdaj pa bo na tem pač malo več poudarka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.