Kako so se ponudniki prevozov pripravili na prvi šolski dan: Bodo uspeli prepeljati vse učence?

Barbara Bradač Barbara Bradač
20.08.2020 06:00

Da pouk v šolah sploh lahko poteka, morajo otroci najprej priti v šolo, tisti bolj oddaljeni pa se pripeljati. V sveži publikaciji s priporočili niti besede o šolskem prevozu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenske železnice bodo, če bodo lahko, povečale kapacitete na vlakih.
Igor Napast

Osnovne in srednje šole naj načrtujejo izvedbo prvega šolskega dne v šoli, je sporočilo ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Medtem ko je za osnovnošolce, ki živijo dlje, večinoma organiziran šolski prevoz s kombijem ali avtobusom, so dijaki bolj prepuščeni javnemu prevozu. Kako so pri Arrivi Slovenija, Javnem podjetju Marprom in Slovenskih železnicah pripravljeni na 1. september, ko bo na njihovih avtobusih in vlakih več dijakov? Zaradi upoštevanja ustrezne razdalje na avtobusih in vlakih, kjer lahko potniki sedejo na vsak drugi sedež, lahko prepeljejo manj potnikov. Običajno so prvi šolski teden vlaki in avtobusi precej polni, ponekod celo nabito polni. To letos zaradi socialne distance to ne bo mogoče.

Igor Napast

Pri šolskih prevozih še veliko neznanega

"Na 100 straneh na novo izdane publikacije ni niti besede o tem, kako naj organiziramo in kako naj poteka šolski avtobusni prevoz. Tako da bomo morali na NIJZ pridobiti informacije, ali morajo otroci nositi maske na šolskem avtobusu ali mora biti vzdrževana razdalja, in se dogovoriti z Arrivo, ki vozi pri nas," pove ravnatelj OŠ Starše Franc Kekec, ki tako deset dni pred začetkom novega šolskega leta še ne ve in ne more vedeti, kako bo pripeljal otroke do šole. Več kot 200 otrok na tej šoli uporablja šolski avtobusni prevoz, ki ga financira Občina Starše. "Maja in junija se ni izvajal razširjeni program in je bila le ena ura prihoda. Takrat smo se pogovarjali z občino, da se bo zagotovil dodaten avtobus, če bo to potrebno. Zdaj naj bi se izvajal razširjeni program in preučujemo možnosti, kako bomo to izpeljali," v nezavidljivi situaciji pove Kekec, ki pravi, da bo starše otrok o vsem obvestil v par dneh.

Marprom se bo dogovoril z občino

"Odločitev o tem, v kakšnem obsegu bo deloval mestni potniški promet od 1. septembra dalje, bomo sprejeli v soglasju z Mestno občino Maribor. Glede situacije v šolah v začetku novega šolskega leta se omenjajo različni možni scenariji, zato trenutno še ne moremo natančno pojasniti, kako bo s prevozom šolarjev," so sporočili iz Marproma, kjer so ob običajnih začetkih šolskega leta opažali gnečo predvsem ob jutranjih konicah.
"Glede spreminjanja frekvence prevozov, v smislu povečevanja le-teh, ne potekajo posebni pogovori s pristojnim ministrstvom (ministrstvo za infrastrukturo), potekajo pa pogovori o načinu izvajanja osnovnošolskih prevozov, kjer so ključna priporočila NIJZ in organizacija osnovnošolskega pouka," pa odgovarjajo pri Arrivi Slovenija, kjer čakajo na dodatna navodila pristojnih ministrstev in NIJZ.

Sašo Bizjak

Železnice bodo podaljšale vlak

Nekateri vlaki so predvsem ob jutranjih in popoldanskih terminih med šolskim letom precej polni. V tem šolskem letu je do izbruha virusa vlak za prevoz v šolo uporabljalo okoli 10.000 mladih. Pri Slovenskih železnicah (SŽ) se pripravljajo na novo šolsko leto tako, da bodo, če bo to potrebno, povečali vlakovne kompozicije. "Bomo povečali kapacitete, če bo to le možno, zavedati se moramo, da imamo vse razpoložljive vlake na tirih. Torej bomo, če se bo to le dalo, ob določenih urah na določenih relacijah zagotovili daljši vlak," odgovarjajo pri SŽ. Že maja, ko je ponovno stekel javni potniški promet, so okrepili večino linij z dodatnimi kapacitetami. Jeseni bodo v vozni red vključili pet novih vlakov s kapaciteto 300 potnikov, ki so v nabavi. Pri uporabi javnega potniškega prometa sta obvezni uporaba mask in socialna distanca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta