Povezovanje znanosti in družbe je nujno, je bilo slišati na podelitvi nagrad znanstvenikom

Franja Žišt Franja Žišt
29.11.2023 06:00

Najodličnejši v znanosti so sinoči v Cankarjevem domu v Ljubljani prejeli nagrade in priznanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejemniki nagrad za življenjsko delo.
STA

Najodličnejši v znanosti so sinoči v Cankarjevem domu v Ljubljani prejeli nagrade in priznanja. Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije so nagrajence predstavili že v oktobru, torej že pred podelitvijo, kar jim je omogočila sprememba pravilnika o nagradah, je takrat povedala predsednica odbora za podelitev nagrad dr. Nataša Vaupotič.

Štiri nagrajenke in enajst nagrajencev

Na razpis je prispelo 60 popolnih vlog, odbor je odločil o štirih nagrajenkah in enajstih nagrajencih. Podelili so šest Zoisovih priznanj za pomembne dosežke, štiri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo, Puhovo nagrado in Puhovo nagrado za življenjsko delo ter priznanje ambasadorka znanosti. Puhovo nagrado za življenjsko delo na področju strojništva je prejel prof. dr. Jože Vižintin, Zoisovi nagradi za življenjsko delo prof. dr. Joso Vukman in prof. dr. Danilo Zavrtanik, priznanje ambasadorka znanosti pa prof. dr. Maruša Bradač.

Ambasadorka znanosti dr. Maruša Bradač.
STA

Najodličnejši ambasadorji

Državni sekretar dr. Jure Gašparič je ob razglasitvi imen nagrajencev izpostavil, da so znanstvenice in znanstveniki, poleg uspešnih športnic in športnikov ter gospodarstvenic in gospodarstvenikov najodličnejši ambasadorji Slovenije v mednarodni skupnosti, zato so na ministrstvu podprli pobudo o dnevu znanosti kot državnem prazniku. Gašparič je ob tem še poudaril, da kljub napovedanemu varčevanju pri znanosti tokrat država ne bo varčevala, prihodnje leto bo za to področje na voljo največ finančnih sredstev do zdaj, in to ne le z enega ministrstva, temveč z različnih ministrstev.

STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je v slavnostnem govoru na prireditvi poudarila izjemen pomen znanosti: "Znanost je vsepovsod okoli nas, je gonilna sila razvoja, znanstveniki in znanstvenice pa tisti, ki premikajo meje znanja in omogočajo družbeni in gospodarski napredek." Znanosti je treba zaupati, je med drugim dejala, kot tudi, da je "povezovanje znanosti, družbe in ljudi nujno, če želimo z več medsebojnega razumevanja in sodelovanja obogatiti temeljno znanje in prispevati rešitve, ki koristijo celotni družbi".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta