Požar ni prva težava bloka 6 v Tešu

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.12.2018 17:57

Prvič po osamosvojitvi Slovenije se je zgodilo, da je elektrarna ostala brez lastne elektrike, že septembra pa je blok stal osem dni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Težave v šestem bloku Termoeletrarne Šoštanj se kar vrstijo. 
Andrej Petelinšek

Ravno v dneh, ko so se zaradi televizijske oddaje ponovno vnele debate o pregrešno dragi in sporno vodeni gradnji bloka 6 (kot tudi o tem, kako se preiskava na celjskem okrožnem sodišču zatika že več let), je v bloku 6 dobesedno zagorelo. V noči s sobote na nedeljo se je porušila stena ene od visokotlačnih oljnih dovodnih cevi na hidravličnem cilindru visokotlačnega varnostno regulirnega ventila na kotlu. Zaradi razpršitve olja v okolico je prišlo do požara. Rekordno hitro so zaposleni v delovanje spravili blok 5 in plinski turbini ter s tem že popoldne ponovno vzpostavili normalno ogrevanje Šaleške doline.
Vse to naj bi se po naših informacijah spet dogajalo na višini 70 metrov, kjer so se v preteklosti že otepali težav s kolektorji. Napake na kolektorju so bile od leta 2015 pa do letošnjega remonta večkrat botre napak na bloku 6. Težave pa naj bi se bile na bloku 6 pojavile tudi septembra letos, le da so takrat iz HSE sporočili, da so po rekordno dolgem nemotenem obratovanju bloka 6 (deloval je skupaj 73 dni) tega zaustavili zaradi rednih vzdrževalnih del, ki jih med obratovanjem ni mogoče odpraviti. Po naših virih pa so začele puščati cevi v notranjosti kotla. Kriv naj bi bil zataknjen izpihovalnik saj, nekakšna parna metla, ki od časa do časa potuje po notranjosti kotla in ometa njegovo notranjost. "Nepredstavljivo je, da je neopaženo obstal na takem mestu toliko časa, da je s parno metlo obrusil zunanjost kakih deset cevi do te mere, da je bilo treba blok ustaviti," opisuje naš vir. Septembra je tako blok stal osem dni, a ker popravilo - tako naš vir - ni bilo izvedeno preveč zanesljivo, so načrtovali, da bodo dela opravili še enkrat. V ta namen so šestico nameravali ustaviti konec tedna.
Ker jih je napaka prehitela, se je v nedeljo prvič po osamosvojitvi Slovenije zgodilo, da so bili v elektrarni priča "blackoutu", torej stanju, ko je elektrarna elektriko samo porabljala, ne pa tudi proizvajala. V naslednjih dneh, ko bodo dobili rezervne dele, bodo zaposleni zamenjali poškodovane dele hidravličnih pogonov ventilov. Blok 6 naj bi znova pognali 3. januarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta