Požar pod Socerbom je pogašen, pravijo gasilci. Na teren bodo odšli še kriminalisti

STA, Va
11.08.2022 09:01

Od noči na torek so se na slovenski strani požarišča vrstile izmene gasilcev, hkrati jih je delalo do 150.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijanski kanader med včerajšnjim gašenjem požara pri Socerbu. 
Tomaž Primožič/fpa

Požar pod Socerbom je pogašen, zagotavljajo koprski gasilci, ki sicer območje še naprej zalivajo z vodo. Ocenjujejo, da je pogorelo okrog 120 hektarjev naravnega okolja. Naselij in kmetijskih površin ogenj ni prizadel, je povedal Jan Brodar iz koprske gasilske brigade. Prepričan je, da bo zagorelo še kje.

Na območju državne meje med Ospom, Socerbom in Prebenegom so plameni uničili iglast gozd, grmičevje in travnate površine. Bližnji nasadi oljk in vinogradi niso poškodovani, je pojasnil.

Od noči na torek so na slovenski strani požarišča vrstile izmene gasilcev iz različnih delov države, hkrati jih je delalo do 150. Kljub težavnemu delu na skoraj nedostopnem območju Kraškega roba oziroma Brega med gasilci ni bilo omembe vrednih poškodb, je povedal.

V torek zagorelo kar petkrat, spet tudi na Krasu

S PU Koper so sporočili, da je v torek zagorelo kar petkrat. Štirje požari na območju Krasa so bili pogašeni še isti dan in ni bilo večje materialne škode. Kriminalisti so na vseh štirih lokacijah opravili oglede ter preverjajo okoliščine in informacije, ali so požari posledica storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Vse zavarovane sledi preiskuje Nacionalni forenzični laboratorij.

Požar, ki se je razplamtel ponoči 9. avgusta na območju Socerba, pa je imel večje razsežnosti in policija je z ogledom in ugotavljanjem razlogov za ogenj čakala, da bo dokončno pogašen.

Koprski policisti so se zaradi izmenjave informacij povezali tudi z italijanskimi varnostnimi organi in lokalno skupnostjo, vključno z orožniki in županom občine Dolina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta