Pravna zmaga Nataše Pirc Musar

Urban Červek Urban Červek
16.09.2016 19:42
RTV Slovenija mora izročiti pravno mnenje, ki govori o postopku njenega imenovanja za generalno direktorico
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Upravno sodišče v Ljubljani je s pravnomočno sodbo pritrdilo informacijski pooblaščenki, ki je od RTV Slovenija zahtevala posredovanje informacije javnega značaja na prošnjo Nataše Pirc Musar. Ta želi pridobiti pravno mnenje odvetniške pisarne Klofutar & Ošabnik, ki ga je ta izdelala v postopku imenovanja generalnega direktorja RTV leta 2014. Ker se RTV Slovenija ni strinjala z odločitvijo informacijske pooblaščenke, da je pravno mnenje treba izročiti Nataši Pirc Musar, se je s tožbo pritožila na sodišče, to pa je razsodilo v prid informacijski pooblaščenki in

Nataši Pirc Musar

.
Nataša Pirc Musar je namreč izvedela, da so v odvetniški pisarni Klofutar & Ošabnik izdelali pravno mnenje, ki je kazalo v njeno korist v postopku imenovanja za generalno direktorico, vendar ga vodja pravne službe RTV Sabina Muratovič zaradi interesa vodstva nikoli ni pokazala programskemu svetu, ki je odločal o imenovanju generalnega direktorja, je povedala odvetnica in nekdanja novinarka. Zato je zahtevala, da ji RTV Slovenija to pravno mnenje pokaže.

Vloga pravne službe RTV

"Upravno sodišče je odločilo, da mi RTV mora posredovati pravno mnenje odvetniške družbe Ošabnik & Klofutar, ki je prva napisala in opozorila pravno službo in Marka Fillija, da obnova postopka v primeru imenovanja generalnega direktorja RTV Slovenija ni možna. Tega mnenja Sabina Muratovič programskemu svetu ni nikoli posredovala (po mojih informacijah pa je Marko Filli zanj vedel), očitno je bilo treba najti bolj všečno mnenje. Če menite, da je bilo njeno ravnanje (in ravnanje Marka Fillija) pravilno in ustrezno, ta mail vrzite v koš. Če menite, da ne, predlagajte ustrezne konsekvence," je v sporočilu članom programskega sveta zapisala Nataša Pirc Musar. Kot je povedala, odgovora ni prejela.
"Izpostavljam vlogo pravne službe RTV Slovenija. Pokazalo se je, da je v konfliktu interesov, saj je delala za direktorja Marka Fillija, kar pomeni, da programski svet ni dobil neodvisnega pravnega mnenja. Pravna služba je delovala nekorektno, vodja pravne službe pa je najverjetneje zlorabila položaj," meni Nataša Pirc Musar. "V tem sporu sem šla do konca zaradi javnega interesa, sama sem z RTV opravila. Njihova stvar je, kako se bodo odzvali, ali bodo ukrepali proti odgovornim."
Iz RTV so v obširnem odgovoru zavrnili očitke Nataše Pirc Musar, na vprašanje, ali nameravajo spoštovati odločitev sodišča in izročiti sporno pravno mnenje, pa niso odgovorili. Po njihovem gre za zasebno interno komunikacijo. "Kako je Nataša Pirc Musar izvedela za zasebna dopisovanja po elektronski pošti z zasebnih naslovov zaposlenih na RTV Slovenija, ni znano. Dejstvo zasebne komunikacije je bilo pojasnjeno tudi informacijskemu pooblaščencu. Ta je presodil, da je tudi takšna komunikacija javna, čemur je nekritično sledilo tudi sodišče. Po naši oceni gre za resen poseg v ustavno kategorijo varovanja tajnosti pisem in drugih občil, še zlasti pa je takšna odločitev problematična, ker je Nataša Pirc Musar nasprotna stran v pravdi in želi na tak način priti celo do zasebne komunikacije zaposlenih na RTV Slovenija v zvezi z njenim primerom."

Kmalu razpis za direktorja

Vodstvo RTV Slovenija ne deli mnenja Nataše Pirc Musar, da je Sabina Muratovič namerno "skrila" pravno mnenje pred programskim svetom, ko je le-ta odločal o izbiri generalnega direktorja. "RTV Slovenija ni naročila, niti prejela in niti plačala takega pravnega mnenja, kar je bilo prav tako pojasnjeno v postopku pred informacijskim pooblaščencem. Vsi uradni dokumenti so bili sicer dostopni vsem, tudi javnosti. Zasebna komunikacija vseh, ki so takrat sodelovali v postopku in o njem tudi odločali, pa nam ni znana." Vodstvo RTV Slovenija sicer z dvema drugima pravnima mnenjema dokazuje, da Nataša Pirc Musar ne more biti generalna direktorica RTV Slovenija, saj je bil sklep o njenem imenovanju naknadno odpravljen, s tem pa tudi njegovi pravni učinki.
Tudi sedanji predsednik programskega sveta

Miran Zupanič

se ne strinja z interpretacijo Nataše Pirc Musar, da je ona formalnopravno imenovana za direktorico RTV Slovenija, saj da pravna mnenja pravijo drugače. "Ne vem, kakšni so njeni motivi. Če je kdo Nataši Pirc Musar storil krivico, naj se ji opraviči, sicer pa se lahko obrne na sodišče. Delno ji je to že pritrdilo, ko je razveljavilo imenovanja Marka Fillija za direktorja. Programski svet bo sedaj pripravil razpis za novega direktorja," je povedal Zupanič. In opozoril, da potrebuje nacionalna radiotelevizija predvsem mir, da se lahko ukvarja s svojim poslanstvom. Javno obračunavanje pa je lahko razumljeno kot pritisk na RTV in onemogočanje njenega dela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta