Prebilič na predsedniške volitve s podporo Vesne: "V tem pogledu je najboljši možni kandidat"

STA, L. M.
05.09.2022 14:44

Kočevski župan Vladimir Prebilič je zbral dovolj podpisov za vložitev kandidature za predsednika države. Koliko podpisov je zbral, danes ni želel razkriti, so pa Prebiliča kot kandidata javno podprli tudi v stranki Vesna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Prebilič je zbral zadostno število podpisov za vložitev predsedniške kandidature.
Robert Balen

Čeprav že izpolnjuje pogoje za nastop na predsedniških volitvah, bo kočevski župan Vladimir Prebilič nadaljeval z zbiranjem podpisov, ki jih potrebuje za formalen vstop v predsedniško tekmo. Priložnost za sodelovanje namreč želi ponuditi tudi svojim podpornikom na periferiji, ki zaradi nedostopnosti storitev državne uprave do zdaj niso imeli priložnosti za oddajo podpisa podpore oziroma jim je bila ta otežena, je na današnji novinarski konferenci, ki jo je pripravil z zunajparlamentarno zeleno stranko Vesna, dejal Prebilič.

Kočevski župan s podporo zelene stranke Vesna

V stranki, ki jo vodita sopredsednika Urša Zgojznik in Uroš Macerl, so Prebiliča soglasno podprli kot najboljšega kandidata za predsednika republike, z njim pa so sklenili tudi sporazum o medsebojnem sodelovanju. Za slednje so se odločili, ker so skupaj prepoznali teme okoljske trajnosti kot tiste, ki jih je potrebno skupaj naslavljati in kjer lahko predsednik države igra ključno vlogo pri umeščanju te problematike na aktualno politično agendo. Vsi skupaj tudi menijo, da Slovenija potrebuje predsednika, ki bo prešel od besed k dejanjem, saj da je edina prihodnost, ki je mogoča, zelena.

"Nujno je, da generacijam mladih omogočimo dobre pogoje za življenje. Ustrezno naslavljanje trajnostnega razvoja je edina pot do tja," je poudaril Prebilič. Kočevski župan po zaslugi podpore Vesne za vložitev predsedniške kandidature potrebuje zgolj tri tisoč podpisov volivcev, a kot je zagotovil, je že presegel število pet tisoč podpisov volivcev, ki jih morajo za kandidaturo zbrati neodvisni kandidati. V primeru izvolitve za predsednika republike bo Prebilič oblikoval funkcijo svetovalca za podnebno politiko, prek katere bi vsakokratno oblast spodbujal k sistemskemu reševanju okoljskih težav. Kot je dejal, Slovenija potrebuje "nekoga, ki bo dnevno opozarjal na okoljske izzive, in kdo drug je lahko bolj poklican k temu kot predsednik republike".

Macerl: Potrebujemo predsednika, ki ni predstavnik elit

Slovenija potrebuje predsednika, ki ni predstavnik političnih ali drugih elit in ki povezuje, predvsem pa predsednika, ki razume in čuti težave slovenskega državljana, pa naj si bo to kmet, delavec, študent ali pa zdravnik, pa je dejal sopredsednik Vesne Uroš Macerl. Okoljske katastrofe se namreč po njegovih besedah v Sloveniji že dogajajo, a jim ob tem ne sledijo konkretni ukrepi oziroma se ti celo odmikajo od okoljskih vprašanj.

V zeleni stranki Vesna želijo odpreti razpravo glede JEK 2, v kateri bi enakovredno sodelovali tako podporniki kot nasprotniki projekta. 
Andrej Petelinšek

"Slovenija potrebuje predsednika, ki se zaveda in razume težke odločitve, ki jih bomo kot družba morali sprejeti, in ob tem na prvo mesto postavlja človeka, ljudi, okolje, ne pa kapitalskih interesov," je poudaril Macerl in dodal, da je Prebilič v tem pogledu najboljši možni predsedniški kandidat. Kočevski župan se v predsedniško tekmo podaja s podporo volivcev in 45 neodvisnih županov, z drugimi strankami pa se še ni pogovarjal o morebitnem sodelovanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta