Pred državnim zborom soočenje z ljudstvom: Tanja Fajon odgovarja, zakaj iz stranke še niso izključili Pahorja

Klara Širovnik Klara Širovnik
15.04.2022 21:00

Razpravo so usmerjali vodilni petkovi protestniki, predstavniki koalicije pa se dogodka niso udeležili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Politiki, ki so se hoteli srečati z "ljudstvom" 
Klara Širovnik

Pred državnim zborom se je v Ljubljani zbrala večja skupina ljudi. Po vzklikih sodeč je bilo v občinstvu veliko podpornikov političnih strank, ki so svoje predstavnike poslale na debato z ljudstvom, veliko pa je bilo tudi (že dobro poznanih) obrazov petkovih protestov. Na soočenje so organizatorji, natančneje iniciativa Glas ljudstva, povabili stranke, ki sedijo v aktualni sestavi državnega zbora, in stranke, ki so se odzvale vabilu za sodelovanje v Volitvomatu (gre za spletno orodje, ki omogoča vpogled v stališča strank, a se vse na povabilo k sodelovanju niso odzvale). O neudeležbi strank koalicije smo organizatorje tudi povprašali: NSi ni bilo, ker je veliki petek, svojim predstavnikom pa želijo omogočiti obisk verskih obredov, so sporočili. Stranki SDS in Konkretno se na povabilo nista odzvali z nobenim odgovorom (ali izgovorom). Po besedah Jaše Jenulla je iz tega razvidno, "da neudeležene stranke ljudstva ne jemljejo resno".

Klara Širovnik

Organizatorji so obljubljali vsebinske razmisleke, čas za odgovor pa je bil omejen na približno 30 sekund. Udeleženi so morali na obilico vprašanj odgovoriti tudi s kratkim "da" oziroma "ne". Ob izteku časa za repliko je bilo slišati ponavljajoče zvončkanje kolesarskega zvonca, obenem pa je varno zapisati, da so bili usmerjevalci debate predstavnikom, ki so se soočili, zelo naklonjeni. Tudi pri vprašanjih, na katere predstavniki niso znali odgovoriti, ni bilo nobene zagate - eno so na primer enostavno preskočili. Kaj takega na medijskih soočenjih pač ne doživimo.

"Danes obstajajo usmerjene oblike zasebnega zavarovanja. Zasebna zavarovalnica te torej pelje k privatnemu zdravniku, ki ga plača ona, v naslednjem koraku pa lahko znova pristaneš v javnem zdravstvu; ker si vmes iz slednjega izstopil, si s tem vrsto efektivno preskočil. Ali se strinjate, da je treba tovrstne zavarovalniške prakse onemogočiti?" so med drugim vprašali koordinatorji debate. Zavladala sta zmeda in zatišje med predstavniki. Ker udeleženci niso odgovorili, so se organizatorji opravičili, češ da "vprašanja niso zastavili jasno". "Mislim, da morate to vsi vzeti v obzir, to je popolnoma okej," so se hiteli opravičevati koordinatorji. "Mislim, da bodo vsi v publiki (ta nesporazum, op. a.) vzeli z rezervo. Verjetno je treba dati diskont na to vprašanje," so zaključili. In smo se pomaknili k naslednjemu vprašanju.

Sicer je med udeleženimi strankami vladala složnost. Vse udeležene stranke bi izključile svojega člana, če bi žalil novinarje oziroma novinarke. Kakšna bi morala biti sestava programskega sveta RTV? "Čim manj politična," pravi Robert Golob in obenem zagotavlja, da "oni svojih kadrov tja ne bodo rinili". Stranke ne bi podprle obveznega cepljenja proti covidu-19, odstranili bi vse ograje na mejah, zaprle bi TEŠ 6 do 2030 in prepovedale "dvoživke" med zdravniki, obljubljajo. Prav tako bi vsi sprožili revizijo glede obravnave v domovih za starejše med epidemijo. Stranka Vesna pa v kontekstu mejne obravnave opozarja tudi na to, da bo beguncev zaradi podnebnih sprememb vse več. Stranki Pirati in SD trenutni vladi obenem očitata neenako obravnavo ljudi na mejah (vezana je tudi na barvo kože, pravijo).

Klara Širovnik

Nekaj odpora je bilo opaziti tudi glede dejstva, da so določene stranke v svoje vrste sprejele ljudi, ki so prej sodelovali pri drugih listah oziroma v drugih strankarskih kolektivih. "Kot kandidatko ste sprejeli osebo, ki je delala za SDS, gre za Lucijo Mlinarič. Ta je na referendumu za vodo izvajala kampanjo za nasprotno stran, torej pozivala, naj podprejo vladni zakon. Kako je mogoče, da se Vesna povezuje z nekom, ki deluje nasprotno od prepričanj stranke, ki se predstavlja kot zelena?" je predstavnico Vesne Jasmino Jerant povprašala Tea Jarc. "Mislim, da nismo edini, ki imamo nekoga, ki je bil v SDS ali v kateri drugi stranki. Lucija Mlinarič je izstopila iz SDS, ker se z njimi ne strinja. Njene odločitve v zvezi z zakonom o vodah so se nanašale na hotel Kempinski v Portorožu, ki ima lastno plažo. Vsi se lahko spremenimo in gremo naprej; mislim, da je dobro, da se takšni posamezniki odločijo in pridejo k nam," je odgovorila. Občinstvo je ob tem vpilo "izdajalci". Janjo Sluga, ki je prestopila v Svobodo, je občinstvo v nadaljevanju očitalo tudi Robertu Golobu.

V zadnjih dveh letih je predsednik Borut Pahor zaradi svoje nedejavnosti in podpore vladi (številni žvižgi) ob očitnih kršitvah ustave požel ogromno mero neodobravanja, so med vprašanji še izpostavili v iniciativi Glas ljudstva. Kako so lahko njegove izjave in delovanje združljive z delovanjem SD, ki predstavlja diametralno nasprotna stališča, in zakaj ga še vedno niso izključili iz stranke, so povprašali predsednico SD. "Borut Pahor ni član stranke SD. Marsikdaj sem izrazila tudi svoje neodobravanje nad njegovim delovanjem, razočarana sem," je zaključila Tanja Fajon in požela velik aplavz občinstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta