Pred nami nekaj sončnih dni, a že kmalu prihaja sprememba: Sunki vetra do 100 kilometrov na uro

A.L.
06.02.2020 19:13

Na širšem območju Kranja in drugod po državi, kjer je v torek in sredo pustošil močan veter, je danes potekalo odstranjevanje posledic neurja. Nastala je velika materialna škoda, zlasti zaradi odkritih streh, podrtih drogov in ograj ter uničenih vozil, na katera so padla drevesa. Na gimnaziji v Kranju danes zaradi odkrite strehe nimajo pouka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kot je danes zjutraj poročala Uprava RS za zaščito in reševanje, so zaradi močnega vetra v zgolj 12 urah zabeleženih 142 dogodkov na območju 47 občin. Veter je podiral drevje, drogove telefonije in elektrodistribucije ter odkrival ostrešja objektov. Zaradi podrtega drevja je bil na nekaj cestnih odsekih oviran promet, poškodovanih je bilo tudi nekaj osebnih vozil. Posledice so odpravljali gasilci 62 gasilskih enot.
{twitter}https://twitter.com/meteoSI/status/1225414068955160576{/twitter}
Po besedah Gregorja Skoka s portala Ciklon.si se je leto 2020 začelo ekstremno. "Subtropski antiicklon je v torek začel svoj pohod proti severu. Ponekod v Španiji pa so, ko se je pri nas v nekaj minutah močno ohladilo, zabeležili februarske rekordne vrednosti. V Valenciji so zabeležili 29,6 °C, kar je največ od začetka meritev, prejšnji rekord je bil dosežen 28. februarja 1990 s 28,4 °C. Prejšnji temperaturni rekordi so bili v glavnem zabeleženi konec meseca, letos pa že kar na začetku. Prehod vremenske fronte je bil pričakovano hiter."
{twitter}https://twitter.com/meteoSI/status/1225425576661524481{/twitter}
Skok napoveduje, da nas v prihodnjih dneh čaka nekaj lepega vremena, a kmalu sledi sprememba. "V nedeljo bo obrat vetra in vreme se bo poslabšalo z izjemno globokim atlantskim ciklonskim območjem. To pomeni da se bo spet okrepil jugozahodni veter, ki bo prinesel sprva več oblačnosti na jugozahodu Slovenije, oblačnost pa se bo čez dan razširila tudi proti osrednji Sloveniji. V ponedeljek bodo tudi že prve padavine, bolj verjetne na jugozahodu Slovenije," piše na portalu Ciklon.si, kjer Skok opozarja tudi na izjemno močan jugozahodni veter, ponekod bodo sunki dosegli 100 kilometrov na uro.
{twitter}https://twitter.com/ARSO_VODE/status/1225357119274311680{/twitter}
V torek naj bi nas ponovno čakala toplo vreme, v sredo pa sledi zelo hiter prehod vremenske fronte z nekaj padavinami in ponovno ohladitvijo. "Vse skupaj bo zelo podobno zadnjemu poslabšanju. Proti sredini meseca pa kaže spet na krepitev anticklona nad osrednjim delom Evrope, ki zna trajati kar nekaj časa.. Vremenske fronte bodo večinoma potovale čez Severno Evropo," še nepoveduje Gregor Skok. 
{twitter}https://twitter.com/meteoSI/status/1225335017188057088{/twitter}

Kakšen bo torej konec tedna?

Ponoči bo precej jasno, proti jutru pa se bo na severovzhodu nekoliko pooblačilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, ob morju okoli 0 °C. V petek bo povečini jasno, le na vzhodu občasno zmerno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do 12 °C, pa napovedujejo na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO). 
V soboto bo pretežno jasno, v notranjosti Slovenije bo sprva nekaj nizke oblačnosti. V nedeljo bo začel pihati jugozahodni veter. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo pretežno oblačno, na severu in na vzhodu pa še povečini sončno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta