Pred nami vročinski val, možne bodo nevihte, še bolj vroče pa bo na Hrvaškem

M.R.
08.07.2024 11:37

Že danes so po vsej državi precej visoke temperature, a jutri bo še tolpeje, na Primroskem tudi do 34 stopinj Celzija. Še bolj vroče in soparno pa bo v sredo in četrtek. V Albaniji imajo že 40 stopinj Celzija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadrževanje na soncu bo čez dan lahko zaradi visokih temperatur nevarno.
Sašo Bizjak

Danes bo sredi dneva zapihal veter vzhodnih smeri in popoldne se bodo pojavljale posamezne plohe in nevihte, ki se bodo lahko nadaljevale tudi v noč. Jutri bo na Primorskem sončno, drugod pa sprva zmerno do pretežno oblačno, napovedujejo meteorologi pri agenciji za okolje (Arso). 

Možna bo kakšna ploha ali nevihta. Čez dan se bo zjasnilo, posamezne plohe bodo možne predvsem v hribovitih krajih. Dnevne temperature bodo od 28 do 34 stopinj Celzija. 

V sredo in četrtek bo sončno, še bolj vroče in soparno, popoldne bodo posamezne nevihte. V petek bo sončno z majhno verjetnostjo za kakšno nevihto. Te bodo spet verjetnejše v soboto in nedeljo. Najvišje temperature se bodo gibale med 30 in 35 stopinj Celzija, tudi jutra bodo po nižinah topla s temperaturo okoli 20 stopinj Celzija. V nedeljo bo naše kraje oplazila ali prešla hladna fronta, za njo se bo nekoliko ohladilo in okrepilo se bo območje visokega zračnega tlaka.

Prihodnji ponedeljek in torek bo nekoliko hladneje in suho, v sredo popoldne pa bo že možna kakšna nevihta.

Na Hrvaškem še topleje

Trenutno že veliko Slovencev dopustuje pri naših južnih sosedih. Hrvaški meteorologi napovedujejo, da se bodo že jutri temperature gibale med 31 in 36 stopinjami Celzija. Ob obalnih območjih je že danes razglašen rumeni alarm zaradi visokih temperatur. Za jutri pa je za reško, splitsko in dubrovniško regijo razglašen celo oranžni alarm. "Pri občutljivem delu populacije bodite pripravljeni na pojavljanje zdravstvenih tveganj zaradi visokih temperatur. Upoštevajte nasvete pristojnih služb," so zapisali državni meteorologi. Visoke temperature pa bodo vztrajale tudi pozneje v tem tednu. 

Ljudem priporočajo, naj se izogibajo soncu med 10 in 17. uro, še posebej otrokom, nosečnicam, starejšim in srčnim ter sladkornim bolnikom. V primeru vrtoglavice, slabosti, izrazite žeje ali glavobola je potrebno poiskati pomoč, je opozoril hrvaški zavod za javno zdravje, ki dodaja, da je treba piti dovolj tekočine in se izogibati težkemu fizičnemu delu na vročini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta