Pred rakom in po njem na Himalajo

Tina Recek Tina Recek
20.10.2019 18:30

S starostjo se število obolelih za rakom prostate poveča, pri zdravljenju zelo pomaga dobra fizična kondicija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Pirc in Franc Hočevar sta uspešno prebolela rak prostate, svetujeta pa odkritost in telesno aktivnost. 
Srecko Meolic?

Bliža se november, ki je proglašen za tako imenovani movember, mesec boja proti raku prostate, ki velja za najpogostejši rak pri moških. Na movember (gre za zloženko imena meseca in angleške besede moustache, ki pomeni brke) bodo moški tudi tokrat lahko opozarjali z brki.
Bolezen prizadene polovico moških v starosti več kot 50 let, pri starejših moških pa se ta odstotek poviša. O raku prostate in kako se z njim učinkovito spopasti, so nedavno spregovorili strokovnjaki na okrogli mizi. Ob tej priložnosti so tudi predstavili brošuro "10 tisoč korakov", ki je program za aktivnejše življenje bolnikov z rakom prostate.

Kakšni so simptomi

Po besedah urologa Dejana Bratuša pri nas v zadnjih petih letih na leto zboli za rakom prostate okoli 1500 moških. Med najpogostejše dejavnike tveganja za nastanek bolezni je izpostavil družinsko obremenjenost z rakom prostate in starost. In po katerih simptomih se bolezen lahko prepozna? Zdravnik pravi, da začetni rak prostate nima nobenih specifičnih simptomov. Dogaja pa se, da pacienti enačijo rak prostate s težavami z uriniranjem, kot so slabši curek, ki se prekinja, nujo, da se takoj odvaja voda, ko začuti to biološko potrebo ... A to niso simptomi, povezani z rakom prostate, temveč s povečano prostato in sečnim mehurjem.

Pogreša intenzivnejše sodelovanja z radiologi

Onkologinja Breda Škrbinc je pohvalila sodelovanje med onkologi in urologi, ki je vse boljše. "A nismo samozadostni," je dodala in še povedala, da pogreša intenzivnejše sodelovanje z radiologi oziroma organizirano multidisciplinarno zdravljenje, kot je to v tujini; vanj so vključeni patologi, fizioterapevti, medicinska sestra. Onkologinja je še postregla s statističnimi podatki iz registra raka za leto 2016, iz katerega izhaja, da je petletno preživetje bolnikov z rakom prostate preko 92-odstotno. Tega leta so v 70 odstotkih primerov odkrili raka, omejenega na prostati; v 23 odstotkih je bolezen napredovala lokalno, ko se je tumor razrasel zunaj prostate v obdajajoče tkivo; v sedmih odstotkih pa so se že razvile metastaze. "K visoki stopnji preživetja prispevajo tudi novejša zdravila, ki v zadnjih letih revolucionarizirajo zdravljenje, a življenja se pridobivajo v zgodnjih fazah bolezni,“ je še poudarila Škrbinčeva.

Zdravljenje prestal mimogrede

Da so pred tremi leti umrli 404 moški za rakom prostate, "ki je draga in boleča smrt", pa je dejal Franc Hočevar iz Društva uroloških bolnikov. Po njegovem mnenju pri nas primanjkuje 40 do 50 urologov, zaradi česar je težje kvalitetno oskrbeti bolnike. Hočevar, ki je tudi sam zbolel za to boleznijo, je priznal, da mu je bila pri zdravljenju v veliko pomoč dobra fizična pripravljenost. Pred operativnim posegom je namreč hodil na Himalajo in le dva meseca po posegu se je znova odpravil na omenjeno visokogorje. "Fizična aktivnost moškega bi morala biti nenehna. Deset tisoč korakov na dan je minimum za vsakega posameznika, če hoče svoje telo vzdrževati v primerni kondiciji in se spopasti z bolezenskim stanjem. Pri meni se je bolezen ponovila, kar za rak prostate ni običajno. Imel sem 35 obsevanj. Tovrstno zdravljenje sem po mojem mnenju prestal mimogrede, brez problemov, zahvaljujoč svoji psihofizični pripravljenosti,“ je povedal svojo izkušnjo Hočevar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta