Predlog novih okrajev še ta teden. Ministrstvo za javno upravo lovi še zadnje tedne za spremembo volilne zakonodaje

Vida Božičko
10.11.2020 06:30

Rok se namreč izteče 21. decembra, zato bo v naslednjih dneh predlog zakona poslalo vsem parlamentarnim strankam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot vse kaže, poslanskim skupinam ne dišijo spremembe vseh 88 okrajev. 
Sašo Bizjak

Ustavno sodišče je pred dvema letoma odločilo, da so med volilnimi okraji pri volitvah za poslance v državni zbor prevelike razlike v velikosti. V praksi ima tako največji okraj Grosuplje 30.381 volivcev, najmanjši Hrastnik pa 8523 volivcev. Predsednik republike Borut Pahor je zato sprožil intenziven dialog o uskladitvi volilne zakonodaje z ustavo. V začetni fazi pogovorov je prevladoval optimizem, da bi lahko odpravili volilne okraje in uvedli preferenčni glas, s čimer bi zadostili tudi ustavnemu določilu, da imajo volivci prevladujoč vpliv na dodelitev mandatov kandidatom za poslance. Za tak predlog bi morali zbrati 60 glasov poslancev, a so jim na marčevskem glasovanju zmanjkali trije.

​Koalicija je nov predlog že preučila

Na ministrstvu za javno upravo (MJU) so zato pripravili dva predloga, ki spreminjata meje volilnih okrajev, za kar bo potrebna navadna večina, rešitev pa bi prav tako zadostila odločbi ustavnega sodišča. Tako imenovani predlog A predvideva spremembe v mejah 13 volilnih okrajev, predvsem tistih, ki po velikosti najbolj izstopajo. Predlog B pa spreminja vsakega od 88 volilnih okrajev. Oba predloga je ministrstvo za zdaj poslalo koalicijskim strankam, ki so imele do petka čas, da podajo svoje pripombe.

Kot vse kaže, bodo stranke lažje sprejele manj popravkov, torej predlog A, vendar pa ga še niso potrdile.

"Počakali bomo na končni izdelek MJU, da vidimo, ali bodo upoštevali naše pripombe. Rešitve ne bomo rušili, je pa res, da naši organi še niso sprejeli drugačnega stališča. Vemo, da že od začetka bolj podpiramo ukinitev volilnih okrajev," je dejal Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi. V Desusu so podali pripombo k ukinitvi volilnega okraja Hrastnik; ravno tam je bil izvoljen njihov poslanec Ivan Hršak, ukinitev tega okraja pa bi mu otežila zmago na naslednjih volitvah. Tudi v SMC si želijo popravkov, a kakšnih, nam niso zaupali. SDS se nagiba k rešitvi A in pripomb nima, saj gre za predlog, ki je nastal kot posledica njihovih pripomb.

​Opozicija vztraja pri ukinitvi okrajev

Na MJU bodo izčiščeno verzijo novega predloga pripravili do sredine tega tedna in ga poslali vsem parlamentarnim strankam. Takrat bodo pripombe lahko podale še koalicijske stranke, nato bo sledilo glasovanje. Za tak predlog bi bila potrebna navadna večina. Kot je še dejal Jožef Horvat iz NSi, bi sicer koalicija lahko zbrala potrebnih 46 glasov, vendar bi si želeli tudi podpore kakšne opozicijske stranke, saj da volilna zakonodaja ni le stvar koalicije, ampak vseh. A opozicija za zdaj ostaja naklonjena ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi preferenčnega glasu. Koalicija ustavnega loka (KUL) skupnega stališča sicer še ni izoblikovala, vendar pa večina spodbuja ukinitev volilnih okrajev. V SAB so celo pripravili pobudo o spremembi volilne zakonodaje na način, da bi na naslednjih parlamentarnih volitvah uporabili prednostni glas, tako kot na evropskih ali lokalnih volitvah. Čeprav je ta predlog marca že propadel, bo predsednica SAB Alenka Bratušek namero o obuditvi relativnega prednostnega glasu predstavila opozicijskim partnerjem.

V imenu KUL pa je Jože P. Damijan še kritičen do skrivnih usklajevanj koalicije, ki da se usklajuje brez opozicijskih strank. "Vlada je državo in državljane pripeljala v situacijo, ko je zadani ustavni rok povsem blizu, opozicija pa ne ve nič o tem, kaj se dogaja. Kar v bistvu onemogoča, da bi bil zakon pravočasno sprejet, razen če ga bo vlada izsilila prek nujne seje, kar bi bilo za tak zakon nezaslišano," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta