(PREDLOG ZA OMEJITEV ZAKUPA ZEMLJIŠČ) Ravs med kmeti in podjetji

Darja Kocbek Darja Kocbek
30.05.2019 17:04

V velikih kmetijskih podjetjih pravijo, da bi se z omejitvijo zakupa na največ 100 hektarjev zmanjšala pridelava hrane, kmetje pa, da velika podjetja ogrožajo kmetije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bi res lahko prišlo do večjih odmikov v obsegu pridelane hrane? 
Marko Vanovšek

Med kmetijskimi podjetji, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot 400 hektarjev državnih kmetijskih zemljišč, in kmeti, ki bi radi zakupili več skladovih zemljišč, pa jih ne morejo dobiti, se je vnel hud spopad. Izzvalo ga je ministrstvo za kmetijstvo s predlogom zakona, v katerem predlaga postopno uvedbo omejitve za zakup skladovih zemljišč na največ 100 hektarjev.
"Omejitve ogrožajo prehransko varnost"
Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, katere člani so podjetja, ki imajo v zakupu največ skladovih zemljišč, je pri ekonomski fakulteti v Ljubljani naročila študijo, na podlagi katere trdi, da bi uvedba predlagane omejitve za zakup državnih zemljišč ogrozila prehransko varnost Slovenije. Po besedah izvajalca študije, profesorja Jožeta P. Damijana, je predlog ministrstva tudi pravno sporen, saj nesorazmerno posega v pravice zakupnikov zemljišč do svobodne gospodarske pobude.

Alojz Varga, kmet: "Žaljivo je, da so nam podjetja pobrala vsa najboljša zemljišča, zdaj pa nam očitajo neučinkovitost." 
Nataša Juhnov
Branko Virag: "Katero podjetje bo še inevstiralo?"
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta