Predsednik Pahor se je cepil proti gripi, novembra gre po tretjo dozo proti covidu-19. Kaj pa ministri in poslanci?

Va
29.10.2021 14:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsedniki republike, državnega zbora, vlade in državnega sveta so se proti covidu-19 prvič cepili marca letos. 
Robert Balen

Da je cepljen proti gripi, je na instagramu včeraj dokumentiral predsednik republike Borut Pahor, novembra se bo cepil še s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 ter s tem "največ storil, kar lahko, za svoje zdravje in zdravje ljudi okoli mene", je pripisal fotografiji s cepljenja proti gripi. 

Tudi vlado in poslanske skupine smo vprašali, ali se bodo - ker so blizu šestmesečnega odmika od drugega odmerka cepiva - ministri in premier ter poslanci cepili tudi tretjič. 

Iz urada vlade za komuniciranje (Ukom) so odgovorili, da bodo člani vlade glede tretjega odmerka cepiva proti covidu-19 sledili smernicam in priporočilom zdravniške stroke.

Kaj pa poslanci?

V poslanski skupini Nove Slovenije so 100-odstotno, torej z dvema odmerkoma, precepljeni vsi poslanci in strokovni sodelavci, zato ne vidijo razlogov, da ne bi prejeli še tretjega odmerka, če bo to priporočilo stroke, so iz NSi odgovorili na vprašanje Večera. Po njihovih informacijah se bodo lahko poslanci in drugi zaposleni v državnem zboru tudi tretjič cepili na delovnem mestu, in to predvidoma v novembru.

"Poslanki in poslanci Socialnih demokratov so vsi polno cepljeni. Odločitev za tretji odmerek bo odvisna od priporočil stroke, za katero ves čas opozarjajo, da jo je treba nujno upoštevati. Na podlagi tega bodo poslanci SD sprejeli odločitev o tretjem odmerku cepiva proti covidu-19 in so mu naklonjeni."

V poslanski skupini nepovezanih so bili tudi v preteklosti cepljeni z dvema odmerkoma cepiva takoj, ko je za to obstajala možnost, poudarjajo. Če bo stroka priporočila še tretji odmerek, se bodo cepili tudi tretjič.   

Vsi poslanci SAB so cepljeni proti covidu-19, večina se je cepljenja udeležila v državnem zboru. K možnosti, da se cepijo še tretjič, še niso bili pozvani, zato o tem še niso razmišljali.

V SMC ostajajo trdni zagovorniki cepljenja kot načina zaščite pred nalezljivimi boleznimi oziroma obvladovanja epidemije, so odgovorili. "Prva odmerka cepljenja za poslance in zaposlene sta bila organizirana na ravni državnega zbora. Informacij, ali bo organizirano tudi cepljenje s tretjim odmerkom, sicer nimamo, zato se bodo poslanke in poslanci SMC v tretje cepili v lastni organizaciji."

Cepljenju so v SMC na vsak način naklonjeni, "saj je to edina varna, gotova in najhitrejša pot za izhod iz epidemije".

Jelinčič bo zadnji, ker ...

Poslanci v poslanski skupini SNS se cepijo v skladu s proceduro, ki jo bo narekovala vlada, pa so odgovorili pri Zmagu Jelinčiču, ki je obenem zadnji cepljen med SNS-poslanci. Ker je bil cepljen s cepivom Johnson&Johnson, "bo njegovih pol leta šele naslednje leto", odgovarjajo iz poslanske skupine, "za Janija Ivanušo in Dušana Šiška pa konec leta".

Odgovorov poslanskih skupin SDS in Desus nismo dobili.               

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta