Predsednik vlade na Kosovu: Demonstracija pronatovske drže

Uroš Esih Uroš Esih
10.12.2019 17:42

Predsednik vlade Marjan Šarec je na Kosovu poslal jasno sporočilo nasprotnikom slovenskega članstva v zvezi Nato in nasprotnikom obstoja Slovenske vojske - osamljenih mislecev ne bo poslušal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Marjan Šarec se je drugi dan obiska na Kosovu srečal še s pripadniki 40. slovenskega kontingenta v Peći.
Anže Malovrh/STA

Drugi dan obiska slovenskih oboroženih sil, ki delujejo v okviru Natove misije KFOR na Kosovu, je predsednik vlade Marjan Šarec obiskal pripadnike 40. slovenskega kontingenta v Peći. Tam je namreč prisotna in nastanjena glavnina slovenskih vojakov, ki delujejo na misijah v tujini. "Slovenska vojska daje šest odstotkov svojih vojakov v misije in operacije. Tu smo v samem vrhu. Misije so zelo pomembne za ohranjanje stabilnosti, miru in tudi, da se Slovenska vojska pokaže kot spoštovanja vredna vojska," je ob zaključku dvodnevnega obiska, ki se je začel v ponedeljek z obiskom slovenskih vojakov v Bosni in Hercegovini, povedal Šarec.

Avstrija ni zgled

"Naša skupna naloga je, da bo Slovenska vojska še naprej opravljala svoje poslanstvo kot doslej, da bo spoštovana in cenjena ne samo v tujini, ampak tudi doma," je še izpostavil predsednik vlade. V nagovoru slovenskim vojakom v Peći pa je poslal jasno in odločno sporočilo vsem nasprotnikom slovenskega članstva v zvezi Nato in vsem, ki menijo, da država ne potrebuje vojske. "Ne bomo poslušali osamljenih mislecev, ki menijo, da Slovenija ne potrebuje svoje vojske in da ne potrebuje članstva v zvezi Nato," je bil odločen Šarec. Razmišljanja o vojaški nevtralnosti so zanj utopična, saj primeri Avstrije in Švedske kažejo, da so to zelo drage opcije, bistveno dražje od trenutnih slovenskih vlaganj v obrambni sistem.
Šarec je poudaril, da je vlada uspela zaustaviti trend upadanja sredstev, za več pa si bodo prizadevali tudi v prihodnje. "Ne namenjamo sredstev samo zaradi Nata, ampak zaradi nas samih, zaradi naše varnosti. Vojske se ne zgradi čez noč, vojska se gradi na dolgi rok," je še dodal Šarec, ki pa ni želel komentirati kakovosti vodenja obrambnega ministrstva ministra Karla Erjavca, ki od njega mimogrede pričakuje, da bo zamenjal njegovo strankarsko kolegico, kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.

Pomoč nefunkcionalnim državam

Bećirović je potegnil vzporednico s sporazumom iz Taifa iz leta 1989, ki je pomenil začetek konca šestnajstletne državljanske vojne v Libanonu, ki je zagotovil mir, a nefunkcionalno državo. Bosno in Hercegovino naš sogovornik uvršča med nefunkcionalne države, ki jih je v mednarodni skupnosti okoli tretjina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta