Prelom v Počivalškovi SMC: Sluga, Zorčič in Rajić z Lepom že v petek o novem sodelovanju?

Žana Vertačnik
25.03.2021 20:50
Poslanci Zorčič, Sluga in Rajić svoje razmisleke o prihodnosti v koalicijski SMC nakazali z glasovanjem o usodi kulturnega ministra, ki je preizkušnjo naposled uspešno prestal. Predsednik SMC je "opozicijskemu" delu poslanske skupine sporočil, da na dveh stolih ne morejo sedeti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdo še naprej ostaja sopotnik SMC in njenega predsednika Zdravka Počivalška, bo jasno že danes.
Robert Balen

Interpelacijsko preizkušnjo je prestal tudi kulturni minister Vasko Simoniti. Za obranitev enega vidnejših mož SDS je od 83 navzočih glasovalo 40 poslank in poslancev, 43 pa jih je menilo, da bi minister, ki so ga večkrat poimenovali "nekulturni minister", moral oditi. Med tistimi, ki so glasovali za padec Simonitija in so jim umanjkali trije glasovi, so bili tudi poslanci koalicijske SMC Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić. Neuradno naj bi trojica skupaj s poslancem Desusa Jurijem Lepom še jutri predstavila dokončni razmislek, kako naprej.

"Sedeti na dveh stolih ne morejo"

"Nobena koalicijska pogodba, nedostojen predsednik vlade in nobeni še tako stopnjevani pritiski ali pa grožnje z zamenjavo me ne morejo prisiliti, da ne bi danes glasovala tako, kot mislim, da je prav, po svoji vesti in po vesti vseh mojih bivših sodelavcev, prijateljev in znancev kulturnikov in kulturnic, ki so se tudi zaradi ravnanja tega ministra znašli v negotovosti, doživljajo tesnobo, boj za preživetje in mnogi tudi osebni propad," je bila v razpravi jasna vodja poslanske skupine SMC Sluga. Spomnimo: neuradno je bilo že dalj časa slišati, da je predsednik vlade Janez Janša od predsednika SMC Zdravka Počivalška večkrat zahteval, naj jo v funkciji vodje poslancev zamenja. Počivalšek pri tem zaradi podpore, ki jo je Sluga uživala med poslanci, ni bil uspešen. "Naši poslanci, ki so interpelacijo podprli, se bodo morali odločiti, kaj bodo naprej. Sedeti na dveh stolih ne morejo," pa je SMC-jevim "opozicijskim" poslancem jasno sporočil Počivalšek pred sejo sveta SMC. Srečanja se niso udeležili Zorčič, Rajić in Sluga, Počivalšek pa je ob prihodu povedal, da ga žalosti, da sta prvi med poslanci Zorčič in vodja poslancev Sluga svojo odločitev posredovala prek medijev. Dodal je tudi, da gre pri tem za nespoštovanje organov stranke, in ne za nespoštovanje njega ali članov sveta stranke. "Razumem na nek način razočaranje, ker za svoja stališča v svetu stranke nimata podpore. Na drugi strani pa bi si želel, da bi vsa odprta vprašanja prediskutirali na organih stranke," je povedal.

​Osip poslancev SMC že jutri?

Medtem ko se Rajić javno o odločitvi ni izrekal, sta svojo neudeležbo utemeljila Zorčič in Sluga. "Zadnja seja sveta je bila vodena predstava, v ozadju pa se mimo vseh odločitev sveta, članov stranke in brez opravljene razprave že dogajajo povezovanja," je dejala Sluga in dodala, da je bilo "zelo povedno" imenovanje državnega sekretarja Andreja Čuša na gospodarsko ministrstvo, ki da hodi na strankarske dogodke. "Na to sem na svetu opozarjala in točno to se sedaj dogaja. Zato ne vidim nobenega smisla sodelovati pri taki razpravi," je povedala Sluga in podobno je za STA presodil tudi Zorčič. Kot je Počivalšek dejal po seji SMC, so člani sveta govorili zlasti o tem, kako bo stranka delala v prihodnje, v zvezi s poslanci SMC pa da so si izmenjali mnenja in so si edini, da si bodo timsko prizadevali za to, da na naslednjih volitvah dosežejo čim boljše rezultate. In še: "Zadeve, povezane s člani poslanske skupine, bo obravnavala poslanska skupina. Vse, kar je vezano na državni zbor, se bo odvijalo v državnem zboru."

Po neuradnih napovedih naj bi sicer trojica SMC že jutri skupaj s poslancem Desusa Lepom predstavila bodoče sodelovanje oziroma ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev. Po tem scenariju bi SMC s petimi poslanci postala najmanjša koalicijska partnerica; Janševe koalicijske zasedbe, ki si podporo zagotavlja tudi zunaj nje, pa to po pričakovanjih naj ne bi konkretneje zamajalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta