Svet stranke SMC brez Sluge, Zorčiča in Rajića. Počivalšek o številu poslancev SMC: Pustimo se presenetiti

Ž.V., M.R.
25.03.2021 17:13
Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić niso prišli na sejo sveta stranke SMC o prihodnosti. Predsednik stranke Zdravko Počivalšek je komentiral njihovo glasovanje o interpelaciji ministra Vaska Simonitija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek ob prihodu na sestanek sveta stranke.
Robert Balen

Kako uro po glasovanju o razrešitvi ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki so jo podprli tudi trije poslanci koalicijske SMC, se je sestal svet te stranke, ki jo sicer vodi minister za gospodarstvo in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek

Glasovanje podpredsednika SMC Igorja Zorčiča, ki je sicer tudi predsednik državnega zbora, vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga in poslanca Branislava Rajića, vsi so interpelacijo Simonitija podprli, je komentiral z besedami: "Naš poslanci, ki so interpelacijo podprli, se bodo morali odločiti, kaj bodo naprej. Sedeti na dveh stolih ne morejo." Po seji pa Počivalšek na to temo ni bil prav zgovoren. Dejal je, da o tem niso razpravljali in da bo o tem govorila poslanska skupina.

Na vprašanje, do kdaj bodo čakali na odločitev trojice, pa je Počivalšek odgovoril, da na njih ne bodo čakali, saj so se v stranki odločili, da "gredo naprej". "Z nami so lahko tisti, ki so na nek način na ladji, ki jo skušamo sami peljati naprej. Ne more pa nekdo biti pri nas in igrati za dve ekipi," je še dodal Počivalšek. Dobil je tudi vprašanje, ali ima zdaj stranka pet poslancev pa je odgovoril z besedami: "To bomo pa videli, pustimo se presenetiti."

Omenjena trojica namreč danes popoldne na sestanek ni prišla. Igor Zorčič je že pred tem ocenil, da bo seja sveta le predstava za javnost. Tudi Janja Sluga pri "taki predstavi" ne vidi smisla sodelovati. Za STA sta opozorila na odločitve v ozadju za povezovanje oz. sodelovanje SMC in imenovanje Andreja Čuša za državnega sekretarja.

Trojica Zorčič, Sluga in Rajič naj bi snovala novo poslansko skupino, ki naj bi se ji pridružil tudi poslanec stranke DeSUS Jurij Lep. Ta je prav tako edini iz svoje stranke podprl interpelacijo. 

SMC tudi o povezovanju z drugimi pred volitvami

Na seji sveta stranke so po Počivalškovih besedah govorili o programski prenovi, o usmeritvah do rednih parlamentarnih volitev. Dodal je, da je dobil kar nekaj sugestij. "Lahko rečem, da smo ugotovili, da verjamemo v to, da bomo z bolj kolektivnim delom v vseh strukturah stranke, v poslanski skupini, v ministrski ekipi, v generalnem sekretariatu stranke in pa na lokalnih odborih naredili tisto razliko, za katero verjamem, da je potrebna, da pokažemo nov obraz stranke," pravi Počivalšek. 

Govorili so tudi o povezovanju z drugimi strankami. Največ "besed" je bilo in bo namenjenih združevanju s parlamentarnimi in izvenparlamentarnimi strankami "liberalnega centra". "Seveda pa potem sledi tudi povezovanje sorodnih strank za morebitni skupni nastop na volitvah," je pojasnil Počivalšek. O vseh zadevah bo odločal svet stranke, po potrebi pa bodo sklicali tudi kongres. 

Počivalšek je dejal tudi, da je predsedniku vlade Janezu Janši ustno že povedal, da od njega pričakuje "več discipline in samokontrole", kar je javno komentiral že v ponedeljek. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta