Premik ure: Tema pač ni naš čas

Umetna svetloba ne zmore nadomestiti sončne, naj se še tako trudimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Resda je polarni sij prelep, a še lepši bi bil, če bi mu sledil lep sončen dan. 
Reuters

Ko jeseni premaknemo čas za uro nazaj na sončni čas, ki mu rečemo sicer zimski, večeri kar naenkrat postanejo dolgi. Svetlejših juter morda ne opazimo toliko kot zgodnjo večerno temo. Naša družba že dolgo ni več vezana na sončno svetlobo. Po svoje resda še vedno je, a življenjski ritem nam večinoma narekujejo druge reči. Na primer delovni čas v službi, preostanek dneva, ko smo prosti ali "prosti", pa poslovalni čas trgovin seveda. Ustvarili smo paralelni svet, ki se sicer ne požvižga povsem na naravni bioritem, v veliki meri pa. Pravzaprav se naravnemu bioritmu še najbolj prilagaja delovni čas, ko smo povečini v službi. Takrat smo običajno najbolj produktivni in najbolj koristni. Saj za to v današnjem svetu večinoma gre, kajne? Da damo čim več od sebe, da smo produktivni, konkurenčni. In pri tem se le težko izognemo naravnemu bioritmu, ki je vezan na obdobje dnevne svetlobe. Dolgotrajno nočno delo nas počasi uničuje. Ne bi se uspešno kosali s sovami, netopirji, polhi ... Razen morda po nekaj sto tisoč ali milijonih let prilagajanja.
Večeri pozne jeseni, ko ti zaradi premaknjenih urnih kazalcev postanejo kar naenkrat dolgi, vplivajo na nas. V začetku se ta večerni čas vleče in nenadoma je precej daljši, kot preden smo premaknili čas. Potem nekako steče. Dolgi večeri nas kar malo upočasnijo. Človek ima na lepem čas, da se usede in kaj prebere, saj mu ni treba ven na zadnjo dnevno urico sonca, pogledat sončni zahod ali kaj postoriti okoli hiše. Če jo ima. Lahko pa gremo v kino - mene tja res ne vleče, dokler je zunaj dovolj svetlo. Tema je čas za počitek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta