(preRES) Je Vinko Gorenak zavajal s primerjavo izplačanih sredstev za nevladnike, študentske domove in domove za starejše?

Miha Raičevič Miha Raičevič
20.04.2022 12:48

Je državni sekretar in član stranke SDS Vinko Gorenak v predvolilnem soočenju na TV Slovenija zavajal s podatki, ko je sredstva, ki jih prejemajo nevladniki, primerjal s sredstvi, namenjenimi za domove za starejše in študentske domove?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Gorenak na konvenciji stranke SDS
Robert Balen

Na soočenju parlamentarnih strank na TV Slovenija je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak (SDS) zatrjeval, da bi bilo treba nekaterim nevladnim organizacijam odvzeti vsa državna sredstva. "... nevladnim organizacijam s sedežem na Metelkovi v Ljubljani, vemo, o katerih govorimo, je bilo v desetih letih namenjenih 70 milijonov evrov, medtem ko je bilo recimo za študentske domove danih 35 milijonov evrov ali pa za domove starejših celo 21 milijonov," je dejal.

"Te nevladne organizacije so namenjene same sebi, leva politična opcija jih podpira, podpira jih zato, ker vam v času volitev delajo propagando," je poudaril Gorenak in še dodal: "Nevladnim organizacijam, ki so namenjene same sebi in ki ne delajo nič, ki se gredo politiko, je treba ukiniti dotacije v celoti."

Gorenak je imel v rokah tudi papir s sporočilom, da je bilo nevladnikom, ki delujejo na naslovu Metelkova 6, v času od vključno leta 2009 do vključno leta 2019 namenjenih 46.308.134 evrov. Skupaj pa 20 nevladnim organizacijah z "deklarativno levičarsko agendo" 70.418.020 evrov. 

Za gradnjo in vzdrževanje študentskih domov je bilo v tem času glede na letak, ki ga je na javni televiziji le za kratek čas pokazal Gorenak, namenjenih 35.672.609 evrov, za adaptacijo in prenovo domov za starejše pa da je bilo v omenjenem obdobju namenjenih 31.841.020 evrov. 

Vseh napisov na Gorenakovem letaku sicer ni bilo mogoče videti oziroma prebrati. Gorenak tudi ni omenil, da govori o gradnji in vzdrževanju študentskih domov ter o prenovi domov za starejše, kot je pisalo na papirju, ki ga je precej hitro umaknil. 

Kaj je res? 

Ministrstvo za delo smo prosili za podatek o tem, koliko denarja iz proračuna je bilo v omenjenem obdobju namenjenega za delovanje domov za starejše. Posredovali so nam podatek, da je bilo v omenjenih letih skupno za "investicijska sredstva, ki so bila namenjena za vse vsebine (gradnja, rekonstrukcija, obnova, sanacija, nakup opreme …)", namenjenih 34.424.494,40 evra. To pomeni skoraj 34,5 milijona evrov, na plakatu, ki ga je imel v rokah Gorenak, pa je bil znesek za skoraj 4 milijone nižji. Na odgovor, koliko je ministrstvo za delo v celoti namenilo delovanju domov za starejše, pa še čakamo.

Ministrstvo za izobraževanje pa nam je poslalo podatke, koliko denarja je bilo v omenjenih enajstih letih namenjenega za študentske domove. V tem času je bilo v študentske domove vloženih 42.787.763 evrov, poleg tega pa je bilo preko subvencij za bivanje in financiranje delovanja pisarne za študentske domove vloženih še 36.354.695,29 evra. Skupaj torej 79.142.458,29 evra, kar je precej več, kot je govoril Vinko Gorenak.

CNVOS: S tem imajo lahko težave samo plenilci in lopovi

Za komentar smo prosili tudi CNVOS, mrežo slovenskih nevladnih organizacij. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta