(preRES) So plače zaposlenih v podjetju Ivana Meha res višje kot v Avstriji?

V. K.
14.04.2022 06:24

Koroški kandidati za poslanske stolčke so se spopadli v Večerovem soočenju. Kdo se je boril z dejstvi in kdo je zavajal? Preverili smo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Detela

"Naši ljudje že dolgo nimajo več slabih plač, delam v kovinarstvu, niti približno ne dobiš delavca, ki ga boš slabo plačal. Mi moramo dobro plačati že zaradi bližine z Avstrijo, naše plače so primerljive z Avstrijo, nekatere še boljše," je bil suveren Ivan Meh (Povežimo Slovenijo). Pa je bil tudi točen?

Povprečna mesečna plača na zaposlenega v podjetju Ivana Meha Kovinostrugarstvo - trgovina Ivan Meh, s.p., je leta 2019 znašala 1086,05 evra (vir: ebonitete.si). Po podatkih podjetja je povprečna mesečna plača v letih 2021 in 2022 sicer narasla na 1400 evrov (podatki v Ebonitetah tega sicer ne odrazijo oziroma je zadnji podatek v evidenci po pojasnilu Meha napaka).

Po podatkih GZS Koroška je v predelovalni dejavnosti januarja 2022 povprečna mesečna bruto plača za Koroško znašala 1783,47 evra, v Sloveniji 1923,92 evra, po podatkih Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) pa plače v kovinski industriji januarja 2022 znašajo od 1514,63 evra do 1982,38 evra (specificirano znotraj dejavnosti).

V Avstriji po podatkih Slovenske gospodarske zveze v Celovcu mesečne bruto plače za kovinsko panogo znašajo od 2069 do 3346,73 evra (k temu niti nista prišteti 13. in 14. plača). Je pa primerjava plač med državama na sploh precej kompleksna, saj povsem neposredne primerjave niso možne, kar pojasnjujejo tudi pri Združenju kovinske industrije pri GZS. Plača je specifičen in težko dostopen podatek. Način obračunavanja plač v Avstriji in Sloveniji je tudi popolnoma različen (prevoz, malica, regres, razni dodatki, itd.), saj imamo pri nas določene postavke, ki jih v Avstriji nimajo, ter obratno, pojasnjujejo v Združenju kovinske industrije. Vsaka regija v Avstriji ima tudi svoj specifičen obračun dohodkov tako, da je težko neposredno primerjati povprečne plače določenih dejavnostih v Sloveniji s povprečnimi plačami določenih dejavnosti v Avstriji.

Podatke, dostopne za države EU, pridobijo iz baze Eurostat; to so stroški dela na zaposlenega, in sicer po različnih dejavnostih. Tukaj je pa potrebno nujno paziti pri definiciji, saj je strošek dela zaposlenega sestavljen iz stroška plač, pokojninskega zavarovanja, drugih socialnih zavarovanj ter ostalih stroškov dela (prevoz, malica, regres, razni dodatki). Tako imajo na voljo podatek o povprečnem strošku dela na zaposlenega, in sicer za leto 2019, saj so podatki zbrani iz članic EU na voljo vselej z dvoletnim zamikom (zaradi samega načina poročanja).  Nekaj podatkov o povprečnih stroških dela na zaposlenega v Avstriji za nekatere dejavnosti pa kaže:

- proizvodnja kovinskih izdelkov, razen strojev in naprav: povprečni mesečni strošek dela na zaposlenega v Avstriji je 5.803,30 evra

- proizvodnja strojev in naprav: povprečni mesečni strošek dela na zaposlenega v Avstriji je 6.033,30 evra

- proizvodnja motornih vozil: povprečni mesečni strošek dela na zaposlenega v Avstriji je 5.958,30 evra.

Povprečni mesečni strošek na zaposlenega v Avstriji se tako giblje nekje med 5.800 in 6.000 evri bruto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta