(preRES) Se bo plača Janija Prednika res zvišala za 100 evrov, plača delavca pa za osem?

V. K.
17.04.2022 07:19

Koroški kandidati za poslanske stolčke so se spopadli v Večerovem soočenju. Kdo se je boril z dejstvi in kdo je zavajal? Preverili smo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kandidati SD za Koroško Marjan Šol, Jani Prednik in Sebastjan Zbičajnik.
SD

"Tisti, ki dobijo najmanj, plačajo nič dohodnine in z nič ne moreš dvigniti plače, še vedno plačaš nič. Zakon o dohodnini pomeni zgolj to, da bo moja plača višja za 100 evrov, plača delavca pa bo osem evrov več," je na soočenju dejal Jani Prednik (SD). Kako točen je bil?

Spremenjeni zakon o dohodnini, ki so ga letos marca izglasovali poslanci, med drugim prinaša dvig splošne davčne olajšave in s tem davčno razbremenitev plač. Zakon predvideva, da se bo splošna dohodninska olajšava do leta 2025 postopno zvišala z današnjih 3500 evrov na 7500. Zaposleni, ki prejemajo minimalno plačo, bodo tako v prvem letu prejeli 13 evrov več, leta 2025 pa dobrih 53 evrov. Poslanska plača Janija Prednika po javno dostopnih podatkih znaša nekaj manj kot 4000 evrov bruto in bo v prvem letu višja za 27,5 evra neto, leta 2025 pa za 110. Dohodnina se sicer obračunava pri vseh dohodkih iz naslova plač, je pa velika verjetnost, da tisti z najnižjimi plačami dohodnine ne doplačujejo. Pomemben podatek je tudi ta, da se od januarja 2021 uporablja formula, na podlagi katere mora najnižji prejemek za polni delovni čas za 20 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta