Pri Seči odstranili le dve opuščeni plovili

STA
28.12.2018 14:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Zdravko Primožič/fpa

V ponedeljek se izteče rok, do katerega morajo lastniki odstraniti opuščena plovila v Jernejevem kanalu. Kot so pojasnili na okoljskem ministrstvu, so lastniki do danes odstranili le dve od skupno 16 plovil. Po novem letu bo plovila odstranila direkcija za vode.
Odstranitev potopljenih plovil, ki že vrsto let kazijo podobo Jernejevega kanala pri Seči, je konec oktobra napovedal okoljski minister Jure Leben, direkcija za vode pa je nato 9. novembra objavila javni poziv lastnikom opuščenih plovil, da jih do 31. decembra odstranijo iz vodnega in priobalnega zemljišča Jernejevega kanala.
Na ministrstvu za okolje in prostor so povedali, da so lastniki do danes odstranili dve iz skupno 16 opuščenih plovil. Skladno z odločbo inšpektorata za okolje in prostor z 12. oktobra bo po 31. decembru in po pridobitvi izvoznega dovoljenja plovila iz kanala odstranila Direkcija RS za vode.
Minister Leben je ob oktobrskem obisku Jernejevega kanala napovedal tudi korake za sanacijo stanja, ki bodo sledili v prihodnjih mesecih. Do konca januarja bo tako na stroške ministrstva sledila odstranitev zapuščenih plovil, pri čemer bodo znanim lastnikom odstranitev tudi zaračunali.
Zatem naj bi v drugi fazi nadaljevali z inšpekcijskimi postopki nad mirujočimi plovili, torej tistimi, ki niso v uporabi, v tretji fazi pa nad vsemi plovili, ki vplujejo in izplujejo iz kanala. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta