Primer obsojenega zdravnika: Občina bi morala odvzeti koncesijo

Zdravnik, pravnomočno obsojen zaradi spolnega nadlegovanja mladoletne pacientke z zlorabo položaja, še naprej dela v ambulanti na Razkrižju, četudi je to v nasprotju z zakonodajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glede na navedbe zdravniške zbornice in ministrstva za zdravje bi morala obsojenemu zdravniku Občina Razkrižje odvzeti koncesijo.
Nataša Juhnov/vestnik

Ali bo Občina Razkrižje začela spoštovati določbe zakona o zdravstveni dejavnosti in kdaj, ni jasno. V občini, ki jo vodi župan Stanko Ivanušič, zdravnika Davorina Kolarića, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi kršitve spolne nedotakljivosti mladoletne pacientke z zlorabo položaja, podpirajo. Vsaj tako gre razbrati iz izjav, ki jih je župan dajal do sedaj, tudi za Večer. Na uradni spletni strani občine imajo direktno povezavo do informacij o zdravniku, ki s koncesijo dela v njihovi občini. Na novinarska vprašanja zdaj ne želijo več odgovarjati. Da je sodba pravnomočna, pravijo, in da se bo videlo, kako se bodo stvari razvile. Na vprašanje, ali se zavedajo določil zakona o zdravstveni dejavnosti, pa so odgovorili zgolj: "Več ne želimo polemizirati."

Soglasje pred obsodbo

Robert Balen

Če ne bo občina, lahko ministrstvo

Na zdravniški zbornici, ki jo vodi Zdenka Čebašek Travnik, so potrdili, da proti zdravniku Davorinu Kolariću "teče postopek pred organi zbornice". To pomeni, da zdravnik je "v postopku pred organi pristojne zbornice", kar zakon izrecno predvideva kot pogoj, ki ne sme biti izpolnjen, če naj zdravnik "pridobi in opravlja koncesijo". "Ko je izdana pravnomočna sodba zoper zdravnika zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, mora tudi v tem primeru koncesijo odvzeti koncedent z odločbo, kar pa lahko stori zgolj v primeru, ko ugotovi izpolnjenost katerega izmed razlogov iz omenjenega zakona. Presoja slednjega je torej stvar vsakega konkretnega upravnega postopka (za odvzem koncesije), ki ga vodi koncedent," pa še dodatno pojasnjujejo na zbornici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta