Pripravite jeklene konjičke za zimo

Gregor Grosman
13.11.2021 06:00

Policisti bodo v zimskih razmerah zahtevi po očiščenih vozilih letos dajali večji poudarek kot v preteklih letih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vulkanizerji imajo v teh dneh veliko dela in tako bo še nekaj tednov. 

Gregor Grosman

Od 15. novembra do 15. marca morajo biti vsa motorna vozila v skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa in s pravilnikom o delih in opremi vozil opremljena z obvezno zimsko opremo. Martina Bizjak Cizerl, direktorica Vulkanizerstva Cizerl, je povedala, da imajo že štirinajst dni za zamenjavo pnevmatik zasedene vse termine, tudi naslednja dva tedna pričakuje gnečo. "Stranke naročamo, do 23. novembra imamo vse polno," pravi Bizjak Cizerlova. Približno polovica strank vulkanizerstva pri njih hrani svoje pnevmatike, ostali jih imajo doma.

Da so letos vozniki nekoliko prej začeli menjavati pnevmatike, pa ugotavlja Boštjan Kapun, šef vulkanizerstva Rakun v Mariboru. "Vedno več ljudi dela v Avstriji, kjer morajo po zakonu imeti zimsko opremo že 1. novembra." Vulkanizer tako na vso moč dela že od 10. oktobra, na dan pa petčlanska ekipa preobuje približno 40 vozil. Nekoliko so zmanjšali obseg, saj se zmeraj najde kdo, ki ni naročen. "Lahko bi naredili več, a ne dobim ljudi. Nihče se ne javi. Dal sem oglas na borzo, facebook in še en spletni portal. Pa ni odziva," pravi Kapun. Pri hrambi pnevmatik za svoje stranke so nekoliko omejeni s kapacitetami, skladišče imajo polno, gradnjo novega pa je Kapun zaradi trenutnih razmer, povezanih s pandemijo koronavirusa, začasno ustavil. "Ko gre kdo s pnevmatikami ven, je naslednjo minuto notri kdo novi. Delal bi novo skladišče, a si v teh časih ne upam."

"Nedeljski vozniki" izbirajo celoletne pnevmatike

Cene nekaterih pnevmatik so se letos nekoliko povišale, določene je tudi težko dobaviti. Na AMZS odgovarjajo, da so izdelovalci pnevmatik za letošnjo zimsko sezono na trg dali manj pnevmatik kot prejšnja leta, kar se je odražalo v pomanjkanju določenih dimenzij nekaterih znamk. Posledično je povpraševanje na trgu večje od ponudbe in cene naraščajo. Tudi Kapun ugotavlja, da na splošno ni občutnega pomanjkanja gum, primanjkuje pa predvsem kitajskih pnevmatik. "Ni jih, saj je transport s kontejnerji bistveno dražji. Ne splača se, ker se zaradi tega njihova cena že približa ceni evropskih proizvajalcev."

Pnevmatika je edini stik vozila s cesto, zato je od nje zelo odvisno, kako se bo vozilo med vožnjo obnašalo. "Letos pogosto opažamo, da se predvsem starejših vozniki in voznice, ki malo uporabljajo svoje jeklene konjičke, raje odločajo za celoletne pnevmatike. Da se izognejo premontaži in čakalnim vrstam," ugotavlja Stanislav Zotlar, vodja mariborske regije Avto-moto zveze Slovenije. Daljšega čakanja pri AMZS sicer ni, saj od lani uporabljajo aplikacijo, preko katere se vozniki naročajo na termin za menjavo pnevmatik. Tudi pri njih so prvi vozniki zimske pnevmatike namestili že sredi oktobra.

Pomembno je tudi, še opozarja Zotlar, da vozniki pozornosti ne posvečajo samo pnevmatikam, ampak preverijo tudi delovanje svetlobnih teles, poletno tekočino za čiščenje stekel zamenjajo za zimsko, imajo v avtomobilu metlico, strgalo za led, rokavice, odejo. Pred vožnjo je treba temeljito očistiti vse steklene površine na avtu (tudi z notranje strani), preveriti stanje metlic brisalcev, svetuje tudi strokovni pregled hladilne tekočine in stanja akumulatorja ter ogrevalnega sistema. Tisti, ki računajo na to, da bo tanko snežno odejo na žarometih stalila toplota žarnic, pa imajo v primeru hladnih LED-žarometov en opravek več. Te je treba namreč ročno očistiti.

Neradi čistijo avtomobile

Vojko Bevk, pomočnik komandirja Postaje prometne policije Maribor, apelira na voznike, naj pravočasno pripravijo svoje vozilo na zimske razmere in preverijo tehnično brezhibnost vozil: "Vozniki pa morajo v primeru snežnih padavin, še pred vožnjo, obvezno očistiti svoja vozila snega, ledu in žleda." Policisti namreč v zadnjih letih opažajo, da so vozila sicer ustrezno opremljena za zimo, niso pa očiščena. Kot najpogostejši razlog Bevk navaja pomanjkanje časa.

Zimske pnevmatike prepoznamo tako, da imajo na boku oznako M+S, uporabljamo pa lahko tudi letne pnevmatike, a moramo poleg njih v vozilu imeti ustrezne verige ali njim podobne pripomočke. Policija bo, kar se tiče opremljenosti vozil, izvajala občasne izredne nadzore, predvsem takrat, ko bodo na cesti zimske razmere, napoveduje Bevk. Udeležence v cestnem prometu opozarja, da bodo policisti zahtevi po očiščenih vozilih letos dajali večji poudarek. Kršitelju, ki svojega vozila ne bo očistil snega, grozi globa v višini 200 evrov, kazen za voznika vozila, ki ni opremljeno z ustrezno zimsko opremo, pa je v razponu med 40 in 500 evri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta