Pritiski na vrh policije: Sindikalist naj se umiri ali pa greš?

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
06.02.2020 18:44

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar o tem, kdo je pritiskal nanjo, v sedanji politični situaciji ne želi javno govoriti. Notranji minister zavrača, da naj bi bil pritiskal prav on, a naši viri trdijo drugače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da ne bo dopustil političnih pritiskov na policijo, je obljubljal minister Boštjan Poklukar. Zdaj kar nekaj virov trdi drugače.
Robert Balen

O tem, da je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar pred dvema tednoma policistom poslala interni dopis, v katerem je med drugim opozorila na pritiske, ki jih doživlja vrh policije, smo v začetku tedna v Večeru že poročali. Naj spomnimo, da je Bobnarjeva v pismu zapisala, da so policisti in policistke v zadnjem času tarča javne kritike zaradi zahtev sindikatov, naj se izpolni z vlado podpisani dogovor. Ni dvoma, da imajo te kritike jasne interese, "ki jim neodvisno delovanje in neuklonljivost policije ter zavezanost k zakonitosti nikakor ne ustrezajo", je policistom v dopisu sporočila prva policistka v državi in dodala, da je vodstvo policije izpostavljeno različnim pritiskom, naj zahtev sindikatov ne podpre.
Tatjana Bobnar nam na vprašanje, kdo in s čim naj bi pritiskal nanj, ni konkretno odgovorila. "Pismo policistom je bilo poslano že pred odstopom vlade, potem ko so se v nekaterih medijih vrstile neargumentirane diskreditacije policije in njenega vodstva. Vsled tega je generalna direktorica policije želela nagovoriti zaposlene v policiji, da je naša temeljna dolžnost varovati človekove pravice vseh, tudi policistov, in jih pozvala k enotnosti in profesionalnemu delu še naprej," je bil odgovor Generalne policijske uprave na naša vprašanja.

"Za tem trdno stojimo"

A po naših informacijah je na Bobnarjevo pritiskal politični vrh. Da bi morala, če to drži, o tem javno spregovoriti, smo zapisali v komentarju v našem časniku. Na to naše zatrjevanje se je vrh policije odzval in zapisal: "Glede na trenutne razmere v Sloveniji vodstvo policije ne želi vstopati v ta diskurz, ki bi ga v danem trenutku lahko posamezniki napačno interpretirali oziroma mu pripisovali politično motiviranost. Pismo je bilo namenjeno notranji javnosti, torej policistkam in policistom, na intranetu policije je bilo objavljeno še pred padcem vlade. Ključno je, da v nobenem primeru policija ni sledila kakršnimkoli pritiskom, saj se zavedamo, da prav na tej točki stoji ali pade zaupanje in profesionalnost dela slovenske policije. Za tem trdno stojimo."

Minister in sindikalist na okopih

Domnevamo torej lahko, da je bila Bobnarjeva pripravljena spregovoriti o tem, o čemer je pisala, a se je vmes zgodil odstop premiera Marjana Šarca. A vsi, ki poznajo relacije na vrhu policije in notranjega ministrstva, niso prepričani, da je navkljub odstopu premiera in posledično vlade odločitev, da tega ne komentira, pravilna. Pritiske na generalno direktorico policije, pravijo nepovezani viri, naj bi bil izvajal notranji minister Boštjan Poklukar. In to ne samo enkrat. Zgodilo naj bi se bilo v prisotnosti več ljudi. Osrednja točka konflikta (ne pa edina) naj bi bil predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. O tem, da si minister in predsednik manjšega od obeh policijskih sindikatov nista najbolj naklonjena, smo že pisali. Sodu naj bi bilo izbilo dno, ko je Poklukar lani spomladi delo sindikata opisal z besedo "parapolicija", Mlekuš pa je nato vrnil udarec s tem, da je stranki LMŠ, iz katere izhaja minister, očital klientelizem in korupcijo. Minister se je v intervjuju za Večer junija lani odzval ostro: "Mlekuš je šel preko svojega poslanstva vodje sindikata. To je nedopustno in kot minister za notranje zadeve ne bom dovolil nobene politizacije v policiji."

Minister trdi, da ni zahteval ničesar

Zaostrovanje policijskega sindikata tudi v začetku tega leta ministru ni bilo pogodu. Bobnarjevi naj bi bil dejal - tako pravijo naši viri -, da naj sindikalista umiri ali pa bo izgubila položaj. Bobnarjeva naj bi mu bila po naših informacijah pojasnila, da je sindikalno delovanje avtonomno. In nekateri menijo, da ni naključje, da se je čez nekaj dni v nekaterih medijih našel seznam najbolje plačanih policistov, med katerimi je tudi Bobnarjeva. Medijem naj bi se bile posredovale plače z vsemi dodatki, in to za mesec december, ko je v policiji največ opravljenih nadur. Da si bodo ministra, ki je v odhodu, zapomnili po "specifičnem" odnosu, so povedali sogovorniki.
In odgovor ministrstva za notranje zadeve, pod katerega spada policija? "Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s pismom uradno ni bil seznanjen. Z vsebino je bil kasneje seznanjen neuradno," z notranjega ministrstva odgovarjajo na naša vprašanja. In dodajajo: "Minister ne izvaja političnega pritiska, prav tako od generalne direktorice policije ni zahteval, da odpusti predsednika SPS Kristjana Mlekuša."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta