Priznanje Guaidoja: Vlada ni sledila Cerarjevemu predlogu

Uroš Esih Uroš Esih
07.02.2019 10:04

Zunanjemu ministru Miru Cerarju kljub vztrajanju ni uspelo na dnevni red današnje seje vlade uvrstiti v koaliciji neusklajenega vprašanja priznanja Juana Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele do novih volitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za kakšen vsebinski razkol pri vprašanju priznanja Guadijo gre v koaliciji, nazorno ilustrira odziv Milana Brgleza (SD) na Cerarjev (SMC) predlog. 
Robert Balen

Zunanji minister Miro Cerar, ki se te dni mudi v Washingtonu, je še danes zjutraj vztrajal pri tem, da naj vlada na današnji seji prizna Juana Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele do novih volitev, tako kot ji je predlagal v ponedeljek. "Gre za pomoč ljudem preko institucij pravne države in vladavine prava, ki jih Slovenija vedno izpostavlja in ki v Venezueli niso bila upoštevana," je Cerar danes tvitnil iz ZDA, ki je prva konec januarja začela mednarodno pravno gledano za mnoge sporno kampanjo zamenjave kontroverznega venezuelskega predsednika Nicholasa Madura z njihovim izbrancem Guaidojem.
{twitter}https://twitter.com/MiroCerar/status/1093409652551880704{/twitter}

Šarec želi poglobljen pogovor z ministri

Kot je bilo včeraj razvidno iz gradiva za dnevni red današnje seje vlade, vprašanja odločitve o priznanju Guaidoja ni na dnevnem redu današnje seje, kar pa ne pomeni, da ni izključeno, da do razprave o tem vprašanju ne bi moglo priti. Kot smo neuradno izvedeli, ministri danes o Cerarjevem predlogu priznanja ne bodo govorili oziroma odločali. Zadeva je zaradi javnomnenjske občutljivosti preložena najverjetneje na naslednjo sejo oziroma na še kasnejši termin. Po neuradnih informacijah se želi predsednik vlade Marjan Šarec o tem zelo občutljivem vprašanju bolj poglobljeno pogovoriti z ministri in predsedniki koalicijskih strank, sploh pa s Cerarjem, ki je zadevo predlagal in je odsoten.

S strani ZDA izbran začasni predsednik Venezuele Juan Guaido bo moral še počakati na slovensko priznanje. 
EPA

Brglez Cerarja posredno obtožil kršitve ustave

Za kakšen vsebinski razkol pri vprašanju priznanja Guadijo gre v koaliciji, nazorno ilustrira odziv Milana Brgleza (SD) na Cerarjev (SMC) predlog. Znano je, da se je Brglez preteklosti s Cerarjem večkrat razhajal ravno pri vprašanju spoštovanja človekovih pravic in mednarodnega prava. "Namesto udinjanja interesom drugih (držav ali korporacij za njimi) v mednarodnih odnosih in zunanji politiki vsaj enkrat, ko gre zares, tako v naših postopkih in ravnanjih kot vsebinsko spoštujmo našo ustavo v celoti. Vnovično hitenje v prve vrste 'koalicije voljnih' izven okvira mednarodnega prava (predstavlja ga OZN) bi lahko pomenilo njeno izdajo," je Brglez nekdanjega svojega šefa posredno obtožil kršitve ustave.
Popoldne se je iz Washingtona oglasil zunanji minister Cerar, ki obžaluje, da je venezuelska kriza postala predmet notranje političnih obračunavanj v Sloveniji. Cear trdi, da je "ministrstvo za zunanje zadeve opravilo svojo nalogo opravilo in vladi poslalo v obravnavo kvalitetno gradivo, pripravljeno na podlagi trdnih argumentov in pereče humanitarne krize, ki se bo z odlašanjem samo še poslabšala." Je pa se Cerar, ki sicer ni pojasnil, od kje Slovenija, ki v Venezueli na primer nima svojega veleposlaništva, dobiva kvalitetne informacije, omehčal in je zdaj pripravljen svoja stališča predstaviti tudi državnemu zboru in širši javnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta