Proračun in pokojnine: Darilo za Šarca

Tanja Milakovič Fajnik
02.12.2019 19:54

Državni zbor je danes v drugo, kljub vetu državnega sveta in napetostim znotraj koalicije, potrdil vse proračunske dokumente. Boj za glasove med upokojenci še ni končan

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bivši premier Marjan Šarec in Andrej Bertoncelj, ki je v vladi prvaka LMŠ opravljal funkcijo finančnega ministra.
Robert Balen

Državni zbor je danes kljub vsem zapletom v zadnjih dneh s potrebno večino vseh poslancev ponovno podprl zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, na katerega je državni svet izglasoval odložilni veto. Z izidom 48 proti 39 so ga podprli v koalicijskih SAB, LMŠ, SD in SMC ter tudi poslanci Desusa z izjemo Roberta Polnarja. Ta se je zavzemal za izboljšanje obstoječega modela financiranja občin in podpiral višje povprečnine.
V zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021 je bila za državne svetnike namreč sporna prav višina povprečnine za občine. "Povprečnina je že nekaj let prenizka in ne zagotavlja primernega financiranja občin," je dejal državni svetnik Milan Ozimič in dodal, da morajo občine za financiranje nalog, ki jim jih z zakoni nalaga država, posegati v svoja lastna namenska sredstva, ki jih imajo za razvojne naložbe.
Povprečnina se bo sicer v obeh prihodnjih letih zvišala. "Občine bodo v letu 2020 prejele dobrih 30 milijonov evrov več kot v letu 2019," pa je odgovoril finančni minister Andrej Bertoncelj in dodal, da je že skoraj pripravljen tudi predlog zakona o razbremenitvah občin, ki jim bo znižal stroške za več kot 30 milijonov evrov. A tudi ob sedanji povprečnini občinam denarja ne primanjkuje, po podatkih za prvih deset mesecev letos so proračuni občin za več kot 100 milijonov evrov v presežku, je dodal. Za zakon so vnovič glasovali tudi poslanca narodnosti in SNS. V Levici, SDS in NSi so glasovali proti.

Vihar v kozarcu vode pri pokojninah

Za napetost pred glasovanjem o interventnem zakonu, ki je prav tako dobil veto državnega sveta zaradi izredne uskladitve pokojnin prihodnje leto decembra v enakih zneskih, 6,5 evra vsem upokojencem, ne glede na višino pokojnine, je danes še enkrat poskrbel Desus. Zahteval je 45-minutni odmor. Že pred začetkom današnje izredne seje je prvak Desusa Karl Erjavec napovedoval, da stranka ne bo podprla interventnega zakona, če od vodij koalicijskih strank ne bo zbral podpisov, da bodo takoj po sprejetju vložili novelo, s katero bodo izredno uskladitev določili v odstotkih namesto v nominalnih zneskih. Kaj so se poslanci dogovorili v odmoru, ni povsem jasno, Franc Jurša iz Desusa je pred glasovanjem le pojasnil: "Ne bomo zbirali podpisov, zakon bo podprlo vseh pet naših poslancev." Ob tem je še čestital premieru Marjanu Šarcu za rojstni dan. Poslanci pa so tudi interventni zakon, ki poleg izredne uskladitve pokojnin določa tudi omejitve pri plačah v javnem sektorju, potrdili s potrebno večino, s kar 49 glasovi za in nič glasovi proti. Vzdržalo se je 68 poslancev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta