(PROTEST) "Dovolj je zavlačevanja in slepomišenja!"

Andreja Kutin Lednik
17.03.2019 16:13

V primeru, da vlada na četrtkovi seji ne sprejme uredbe, s katero bo razveljavila koncesijo za izrabo Mure, bodo zaščitniki reke v petek protestirali pred vlado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaščitniki MUre so pripravili že veliko shodov, pohodov in protestov ob reki. Sedaj gredo v Ljubljano. 
Sašo Bizjak

Kampanja Rešimo Muro! je začela odštevanje do 21. marca, ko lahko vlada na redni seji za vedno zaščiti Muro. Če vlada uredbe ne bo sprejela, Zveza društev Moja Mura napoveduje protestni shod za petek, 22. marca, na svetovni dan voda. Gre za osnutek uredbe, ki ga je v proceduro poslalo okoljsko ministrstvo še pod vodstvom Jureta Lebna. "S to uredbo bi Dravskim elektrarnam Maribor vlada odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri. Zakonsko določeni trije tedni medresorskega usklajevanja, v času katerega naj bi bila uredba pripravljena za potrditev v vladi, so se namreč iztekli," pišejo zaščitniki Mure. Kot je znano, v dravskih elektrarnah tej potezi nasprotujejo, tudi zato, ker jih je ves postopek za umeščanje hidroelektrarn stal že devet milijonov evrov. V primeru, da jim vlada koncesijo odvzame, bodo terjali te stroške nazaj.
A pri Zvezi društev Moja Mura, opozarjajo vlado, da je zaščita Mure, zapisana tudi v koalicijski pogodbi. "Zaradi neaktivnosti, zavlačevanja in slepomišenja izvoljenih predstavnikov ljudstva" so se odločili, da v petek, 22. marca, priredijo protestni shod pred poslopjem Državnega zbora v Ljubljani. “Po 30 letih in zadnjih dogodkih nas od vlade do ministrstev in raznih uradnikov vlečejo za nos in se sprenevedajo. 22. marca gremo v Ljubljano in bomo tam jasno povedali, da je dovolj tridesetletnega šikaniranja prebivalcev ob Muri. Zahtevamo samo svoje pravice in ničesar na škodo drugih. Prosili smo in se dogovarjali, zdaj pa zahtevamo, da se norost izgradnje HE na reki Muri za vedno ustavi,” pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta