Protest: Odstrel je strel v prazno

Uroš Esih Uroš Esih
31.08.2019 14:05

Na shodu nasprotnikov odstrela divjih zveri v Ljubljani so zahtevali spoštovanje mednarodnih konvencij, ki varujejo divje zveri, od kmetov pa dosledno izvajanje vseh zaščitnih ukrepov za zaščito drobnice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija,Ljubljana, 31.08.2019, 31. Avgust 2019 Protest proti odstrelu volkov in medvedov, dogodek, protest, volkovi, medved, odstrel, politika,
F.a.bobo

Po tem ko so se od izbruha problematike divjih zveri v Sloveniji, ki je bila tudi zelo spolitizirana, zvrstili v glavnem shodi prizadetih kmetov, so se danes dopoldne na Trgu republike v Ljubljani zbrali nasprotniki odstrela divjih zveri. Shod, ki ga je pripravila pisana paleta nevladnih organizacij s področja zaščite živali in okolja, se je v senci spomenika revolucije udeležilo med 100 in 200 udeleženci različnih starostnih skupin. Kljub intenzivnemu in gorečemu kliktivizmu nasprotnikov odstrela divjih zveri, se je na protestu poimenovanem Ne ubijaj, sobivaj! zbralo manj zaščitnikov divjih zveri, kot jih je država predvidela za odstrel.
„medved in volk, naša naravna dediščina in kulturna vrednota,“ „Volk sit in ovca cela,“ „Lov ne prinaša zaščite, temveč samo smrt,“ „Žalujemo za okoli 100 tisoč vsako leto v slovenskih gozdovih pobitih živali,“ „love je vedno oblika vojne,“ in „Pobijane ni rešitev,“ je bilo nekaj glavnih vsebinskih sporočil izpisanih na transparentih. V svojih govorih so jih nato konkretizirali.
​Zahtevali glavo Pivčeve
Ker Slovenija ni država interesne skupine, kateri interventni zakon o odvzemu 200 medvedov in 11 volkov izpolnjuje želje, je Jagoda Tkalec k pozvala takojšnji razveljavitvi interventnega zakona, po katerem je bilo do sedaj pobitih več kot 80 medvedov.
"Ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Aleksandro Pivec, pozivamo k odstopu, oziroma predsednika vlade, da sproži postopke za njeno razrešitev, saj se ministrica ne zaveda pomena trajnostno naravnanega kmetijstva, temveč zagovarja stališča zgolj tistih slabo izobraženih živinorejcev, ki ignorirajo vse znanje s tega področja, zavračajo učinkovite in subvencionirane ukrepe za zaščito svojih živali in ne skrbijo za njihovo varnost,“ je ob aplavzu prisotnih povedala Tkalčeva. Za tarčo so si protestniki izbrali kmetijsko ministrico, čeprav je priprava interventnega zakona o odstrelu divjih zveri v domeni ministrstva za okolje, ki ga vodi Simon Zajc.
{twitter}https://twitter.com/UrosEsih/status/1167731036874317824?s=20{/twitter}
Tkalčeva je opozorila, da sta volk in rjavi medved zavarovani živalski vrsti: „Ščitijo ju mednarodna zakonodaja kot Bernska konvencija, Alpska konvencija in Konvencija o biološki raznovrstnosti, Slovenija pa je podpisnica vseh. Obe vrsti ščiti evropska zakonodaja z direktivo o habitatih, prenesena v slovensko zakonodajo preko“. Zato so protestniki opozorili ministrstvo za kmetijstvo, ministrstvo za okolje, državni zbor in vlado, da končno začnejo spoštovati vse navedene pravne akte ter sodbe upravnega sodišča, ki je že večkrat poudarilo, da je potrebno najprej uporabiti vsa ostala razpoložljiva sredstva zaščite in varovanja živali, odstrel pa le kot zadnjo možnost, v primeru, ko drugi načini varovanja ljudi in premoženja niso več učinkoviti.
Za vključitev nevladnikov
​Organizatorji protesta so izrazili prepričanje, da bi morale biti okoljske organizacije biti vključene v postopke sprejemanja aktov, a so že leta izključene. "Projekt SloWolf je podrobno določil tehnične podrobnosti zaščitnih ukrepov, kot so elektromreže, ki so ob sočasni uporabi pastirskih psov, zapiranja živali v staje in prisotnosti človeka učinkovite. Zaščitni ukrepi so bili v začetku sofinancirani v celoti, zdaj so v visokem odstotku. Preizkušajo se še druge metode, kot so kamere, zvočni motilci, senzorske luči.“ A zaradi neznanja in nezainteresiranosti nekaterih rejcev marsikje živali še vedno niso zavarovane, je izpostavila Tkalčeva in dodala, da se pojavlja tudi sum načrtno slabo izvedenih zaščitnih ukrepov, da bi se s tem utemeljevala njihova neučinkovitost in nujnost odstrela.
Nastja Židanik, ki meni, da je odstrel strel v prazno, pa je pozvala medije k objektivnemu poročanju. „Razkazovanje trupel masakrirane drobnice je manipulativno, saj bi v vsakem primeru končali v klavnici,“ je dejala. Peticijo proti proti streljanju živali je medtem podpisalo že več kot 13 tisoč državljanov.
{twitter}https://twitter.com/UrosEsih/status/1167740465166331906?s=20{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta