"Protokol opravljen, srečanje s kolektivom tudi"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
22.02.2019 17:55

Peter Svetina, novi varuh človekovih pravic, ob sprejemu žezla varovanja človekovih pravic napovedal brezkompromisnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlasta Nussdorfer ob zaključku mandata varuhinje človekovih pravic v družbi predsednika Boruta Pahorja in Petra Svetine, ki se je svoji predhodnici ob primopredaji zahvalil za opravljeno delo.
Daniel Novakovič/sta

"Protokol opravljen, srečanje s kolektivom tudi. V nedeljo pa začnemo. No, v ponedeljek." Tako je novi varuh človekovih pravic Peter Svetina na twitterju, na katerem se sicer pogosto oglaša tudi z bolj hudomušnimi čivki, pospremil včerajšnjo primopredajo poslov. Z današnjim dnem se zaključuje šestletni mandat varuhinje, pravnice Vlaste Nussdorfer, zato sta včeraj že opravila s formalnostmi. 53-letni Svetina, specialni pedagog, je vso svojo dosedanjo poklicno pot posvetil delu z ranljivimi skupinami, pretežno z ljudmi z motnjami v duševnem in telesnem razvoju. Ob primopredaji se je predhodnici zahvalil za opravljeno delo. "Zavedam se, da stopam na pot, ki ste jo zelo zaznamovali, ampak z novo energijo gremo naprej,"je dejal in napovedal, da bo pri delu varuha ostal zvest samemu sebi. Poudaril je, da bo opozarjal na vsakodnevne kršitve človekovih pravic, ranljivih skupin in vseh prebivalcev in prebivalk. "Pravičnost za vse prebivalke in prebivalce ni floskula, ampak temeljno vodilo, ki mu bom sledil," je dejal in ponovil, da bo pri opozarjanju na kršitve brezkompromisen, obenem pa bo odločno predlagal rešitve.
Poslavljajoča se varuhinja je kot eno izmed zmag svojega mandata izpostavila prenovo spletne strani pa tudi ustanovitev centra za človekove pravice, ki je namenjen izobraževanju in promociji človekovih pravic. Sicer pa sta se oba še pred primopredajo udeležila tudi predaje letnega poročila o stanju človekovih pravic pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Ob tem se je predsednik Nussdorferjevi zahvalil za opravljeno delo in ocenil, da ga je opravljala vestno, s posluhom za človeka in dostojanstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta