Prvi jez za jezove na Muri?

Andreja Kutin Lednik
29.05.2019 16:37

Vlada odloča o prvi hidroelektrarni na Muri. Borci za Muro brez elektrarn vztrajajo pri odvzemu koncesije za vseh osem hidroelektrarn.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni cilj nasprotnikov elektrarn na Muri je odvzem koncesije Dravskim elektrarnam. O tem vlada danes ne bo odločala.
Bojan Tomažič

Danes bo vlada odločala o hidroelektrarni na Muri. A pomenljiva je ednina. V medresorsko proceduro naj bi namreč romal tudi predlog o odvzemu koncesije za vseh osem hidroelektrarn, ki je bil spisan še v času ministrovanja Jureta Lebna in ga je močno izpodbijalo ministrstvo za infrastrukturo z Alenko Bratušek na čelu, ne nazadnje pa so cilj, da bodo Muro obvarovali hidroelektrarn, v pogodbo zapisali tudi koalicijski partnerji. "Uredba je že bila v javni obravnavi," pojasnjuje Andreja Slameršek, vodilna sila kampanje Rešimo Muro, a ni prestala usklajevanja z infrastrukturnim ministrstvom. Zveza društev Moja Mura vztraja pri odvzemu koncesije, tudi se ne strinja z zamrznitvijo postopka, ki bi se lahko pod kakšno drugo vlado nadaljeval.

Zajetje štiri milijone kubičnih metrov

Tako bo vlada danes odločala le o HE Hrastje - Mota, prvem projektu Dravskih elektrarn Maribor (DEM) na Muri. Te imajo sicer koncesijo za osem HE, sami pa so že dejali, da vse niso uresničljive. Za HE Hrastje - Mota naj bi vlada potrdila sklep o ustavitvi priprave državnega prostorskega načrta (DPN). V študijah so primerjane tri variante jezu, ki so se med seboj razlikovale glede na lokacijo zajezitve in število elektrarn. Dve varianti sta predvidevali eno hidroelektrarno na dveh potencialnih lokacijah, tretja varianta pa dve manjši hidroelektrarni. Vse primerjane hidroelektrarne so pretočnega tipa moči do 55 MW, prostornine akumulacij pa približno štiri milijone kubičnih metrov, izhaja iz gradiva ministrstva za okolje in prostor.

Alternative so

Tudi namero Dravskih elektrarn, ki so, potem ko je bilo znano, da nobena od variant po okoljskih vplivih ni sprejemljiva, napovedale postopek prevlade javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave, so na ministrstvu za okolje v gradivu za sejo vlade zavrnili: "Prevlada druge javne koristi je upravičena le v primeru, da ni alternativ izven tega območja. V navedenem primeru so alternativne rešitve na ostalih slovenskih rekah, kot na primer Sava, še možne, prav tako je možno cilj obnovljivih virov doseči na druge načine, zato ni izpolnjen temeljni pogoj za postopek prevlade javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave."
So pa z DEM na ministrstvo poslali podatke o stroških priprave DPN za Hrastje - Mota. Za pripravo 51 strokovnih podlag so porabile 2,75 milijona evrov, za izvajanje 59 komunikacijskih aktivnosti 1,67 milijona in za 64 dodatnih meritev, svetovanj, analizo smernic, inventarizacije, kartiranje in naravovarstveno vrednotenje habitatnih tipov in druge študije pa 4,81 milijona evrov. V DEM so že napovedali, da bodo v primeru prekinitve postopka ta denar terjali od države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta