Prvi resni test za skrčeno Janševo koalicijsko zasedbo: Na koliko glasov lahko računajo pri razrešitvi Zorčiča?

Žana Vertačnik
30.03.2021 06:00
Pod predlog za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča je podpisanih 38 koalicijskih poslancev, za uspeh jih bodo na današnjem tajnem glasovanju potrebovali najmanj 46. Pritisk se zgoščuje na poslancih narodnih manjšin, ki bi lahko bila odločilna
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koalicija bo za razreševanje Igorja Zorčiča morala strniti vrste in si zagotoviti še najmanj osem zunanjih glasov podpore. 
Robert Balen

Po tem, ko se je poslanec Igor Zorčič prejšnji teden poslovil iz koalicijske poslanske skupine SMC in napovedal, da z mesta predsednika državnega zbora (DZ) ne namerava odstopiti, je vladajoča koalicija včeraj v DZ poslala predlog za njegovo razrešitev. "Glede na to, da se je 26. marca 2021 spremenila sestava koalicijske poslanske skupine SMC, katere član ni več dosedanji predsednik DZ Igor Zorčič, in je javno napovedano oblikovanje nove poslanske skupine, ki ne bo del koalicije, zato predlagamo njegovo razrešitev," so zapisali v predlogu NSi, SMC in SDS. Na njihov predlog bodo o razreševanju aktualnega predsednika DZ odločali že danes.

Čigav glas bi lahko bil prelomen

Da je postopek relativno kompleksen, je v sobotnem intervjuju za Večer opomnil prvi med poslanci Zorčič, ki se po premiku iz koalicije v opozicijo ni želel samoiniciativno posloviti s položaja. To je argumentiral zlasti z dejstvom, da bi lahko, če novega predsednika DZ po njegovi razrešitvi ne bi izvolili, zapadli v parlamentarno krizo. Globoko manjšinska koalicijska zasedba Janeza Janše sicer skupaj šteje 38 glasov, kar je za razrešitev premalo. Predlagatelji morajo namreč na tajnem glasovanju zbrati absolutno večino, najmanj 46 poslanskih glasov. Podporo bodo iskali pri treh poslancih SNS, četverčku Desusa in dveh manjšincih. "V poslanski skupini se bomo o tem pogovorili. Smo demokratična stranka, ni nujno, da bomo vsi enotni o tem stališču," je pojasnil poslanec Desusa Branko Simonovič. Kot je slišati neuradno, si lahko koalicija obeta glasove Simonoviča, Ivana Hršaka in Roberta Polnarja, ni pa še povsem jasno, kako bo ravnal Franc Jurša. Jasni so v SNS Zmaga Jelinčiča: "Najprej moramo razrešiti dosedanjega predsednika DZ Igorja Zorčiča, kjer bomo glasovali za. Nato pričakujemo, da nam bo koalicija predstavila novega ustreznega kandidata." Največ pritiska se sicer zgoščuje okoli poslancev narodnih manjšin, ki bi koaliciji utegnila pridati odločilni 46. glas. Na naše prošnje za komentar se poslanca do zaključka redakcije nista odzvala, je pa za STA vodja poslanske skupine Felice Žiža napovedal, da bosta glasovala po lastni vesti.

Rožljanje s predčasnimi volitvami

Po poslovniku DZ bo Zorčiča sicer v primeru njegove razrešitve nadomestil najstarejši podpredsednik, to je Simonovič, koalicijska zasedba pa bo kmalu po tem vložila še predlog za imenovanje novega predsednika. Partnerji so se poenotili okoli vodje poslancev NSi Jožeta Horvata. "Horvat je nekdo, ki je že dolgo v DZ, pozna postopke in uživa ugled. Razpravo v DZ bi lahko dvignil na višji nivo, kar DZ in slovenski politični prostor trenutno zelo potrebuje," je povedal vodja poslancev SMC Gregor Perič. Se je pa strinjal, da bo glasovanje nepredvidljivo, tudi za imenovanje novega predsednika mora namreč koalicija zbrati 46 glasov na tajnem glasovanju.

V Levici in LMŠ bodo zamenjavi prvega med poslanci nasprotovali. Kot sta ugotavljala vodji Luka Mesec in Marjan Šarec, zamenjave tudi ne more biti, če se bosta manjšinca držala parlamentarne prakse, ko njun glas ni odločilen. Šarec je pripomnil, da "smo očitno prišli do faze cenika", ko bo manjkajoče glasove možno dobiti le s cenikom tistih, ki naj bi zamenjavo predsednika DZ tiho podprli. Neuradno se sicer Horvat, kljub temu da ga je predsednik NSi Matej Tonin za javno RTV že označil kot naslednjega predsednika DZ, ne želi prenagliti in želi imeti vsaj ustno zagotovljeno dovoljšno podporo. Kot je včeraj zvečer povedal za javno RTV, imajo po njegovih informacijah 46 glasov, ne da bi pritiskali na poslanca narodnih manjšin ali koga drugega. Pa če jim Zorčičeva razrešitev ne bo uspela? "Po mojem osebnem mnenju to pomeni, da smo zelo blizu predčasnim volitvam," je za televizijo povedal Horvat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta