Prvi znaki akutnega hepatitisa pri otrocih so rumenica, svetlo blato in temen urin

Vida Božičko Vida Božičko
28.04.2022 14:19

Akutni hepatitis neznanega izvora se pojavlja pri otrocih po svetu. Pri nas so do zdaj obravnavali enega otroka s sumom na to bolezen. Zdaj je že okreva v domači oskrbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V zadnjem času se je po številnih državah po svetu začel pojavljati akutni hepatitis nejasnega vzroka, ki prizadene otroke. V Sloveniji so obravnavali enega otroka, starejšega od deset let, pri katerem je šlo najverjetneje za hepatitis neznanega izvora, a tega za zdaj ne morejo z gotovostjo potrditi. Potek bolezni je bil blag, v bolnišnici je bil dva dni. Zdaj je ta otrok v domači oskrbi in uspešno okreva. "Ta adenovirus neznanega izvora v primeru tega otroka ni bil potrjen, ker imamo za zdaj še premalo podatkov. Potrjena pa je bila respiratorna okužba. Lahko bi šlo za ta primer, a podobne izvide srečujemo tudi pri drugih obolenjih," je pojasnila Tatjana Mrvič s Klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana.

Bolezen je za zdaj redka, zato je pretirana skrb odveč. Pediatri in infektologi pa vseeno predlagajo, da naj bodo starši pri svojih otrocih pozorni na rumenico, svetlo blato in temen urin. Kot pravi minister za zdravje Janez Poklukar, smo pri nas na morebitne primere dobro pripravljeni, institucije med sabo dobro sodelujejo, pediatrična oskrba pa je že na primarni ravni dobro organizirana. "V primeru kateregakoli od simptomov pa otroka peljite k pediatru oziroma k dežurnemu zdravniku," je še dejal minister. Glede osnovnih preventivnih ukrepov pa je dejal, da tudi tukaj veljajo takšni, kot pri ostalih virusnih boleznih – higiena rok, higiena kašlja, v primeru okužbe pa tudi razdalja.  

Da bi o bolezni lahko povedali kaj več, je še prezgodaj. "Ne vemo še, kaj akutni hepatitis povzroča. Vemo le, da se pojavlja pri otrocih do 16 let, da so vsaj desetkrat povečani jetrni encimi in da so pri tej bolezni izključeni vsi ostali hepatitisi znanega izvora," pravi Mrvičeva. Da bi izvedeli kaj več, zdaj čakajo še na študije iz tujine, še zlasti od tam, kjer so imeli nekaj težjih primerov. 

"Pri hepatitisu oziroma vnetju jeter gre za utečeno diagnostiko, ki jo izvajamo vsak dan. Diagnostika je hitra in učinkovita. Imamo vse možnosti imamo na voljo ves čas, zato je strah odveč," pa je dejal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo prof. dr. Miroslav Petrovec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta