Razcvet "neustreznih" proizvajalcev

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
07.04.2020 18:46

Nacionalna samooskrba z medicinskimi pripomočki je pomembna, pravijo v združenju proizvajalcev in distributerjev medicinske opreme, a vlado pozivajo, naj se zažene zares certificirana proizvodnja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Glavno pomanjkanje sanitetnega materjala in medicinskih pripomočkov bo po naših ocenah (in na te se zelo zanesemo) šele sledilo, še posebno, ko bodo bolnišnice spet začele redni program, kar pa je neizogibno," napovedujejo v Tosami. 
Robert Balen

V javnosti odmevajo večmilijonske državne nabave zaščitne opreme preko različnih podjetij. Zelo verjeten scenarij po osebni presoji Mojce Šimnic Šolinc, sicer predsednice Združenja proizvajalcev in distributerjev medicinske opreme SLO-MED in direktorice Tosame, je ta, da zavod za blagovne rezerve ni prejel zadosti ponudb z ustrezno skladnimi medicinskimi pripomočki. Zakon o medicinskih pripomočkih dopušča izjeme za primer izrednih razmer, tudi epidemije, po pojasnilih sogovornice pa bi vsi dobavitelji pred dajanjem potencialno neustreznih medicinskih pripomočkov na trg morali pridobiti soglasje Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke za uvoz tovrstnih izdelkov. Šimnic Šolinčeva pravi, da velikokrat slišimo zagovor, da se naročnik, v tem primeru država, odloča glede na odzivnost ponudnikov. Obstaja pa po njenem mnenju možnost, da so se podjetja, ki se s tem poslom doslej niso ukvarjala, "veliko hitreje zadovoljila s ponudbo in ustreznostjo izdelkov, saj je veliko vprašanje, ali so v resnici sploh znala opredeliti, kaj naročajo".
Kompleksno in močno regulirano področje
"Kljub velikemu pomanjkanju ustreznih izdelkov na globalnem trgu in hkrati poplavi ponaredkov in neustreznih certifikatov, od dobaviteljev, ki smo registrirani za trženje tovrstnih izdelkov, ne boste slišali, da smo izgubili pošiljke ali da smo prejeli neustrezne izdelke," dodaja Šimnic Šoličneva in opozori, da je to kompleksno in močno regulirano področje.

Mojca Šimnic Šolinc: "Od dobaviteljev, ki smo registrirani za trženje tovrstnih izdelkov, ne boste slišali, da smo izgubili pošiljke."
Mladen Cvjetičanin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta