Raziskava Valicona: Zaupanje javnosti upada v skoraj vse institucije, RTV Slovenija je na najnižji točki

STA, M.R.
13.04.2023 19:31

Slovenska javnost v zadnjem letu izgublja zaupanje v skoraj vse opazovane institucije v državi. Zaupanje je v primerjavi z oktobrom nekoliko naraslo le vojski, sodiščem, javni upravi in medijem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pri zaupanju v poklice pa je manj sprememb, kaže javnomnenjska raziskava Ogledalo Slovenije družbe Valicon. Najbolj zaupanja vredna institucija po mnenju anketiranih ostajajo slovenska mala podjetja, ki pa jim je stopnja zaupanja v primerjavi z zadnjim merjenjem javnega mnenja v oktobru 2022 padla za tri točke in na lestvici od -100 do 100 znaša 58.

Na drugo mesto se je tudi tokrat uvrstila civilna zaščita (stopnja zaupanja 49), na tretje pa podjetja oz. organizacije, kjer anketirani delujejo (stopnja zaupanja 31).

Četrto mesto je zasedla vojska, ki je napredovala za dve mesti (stopnja zaupanja 24), na petem mestu pa je policija (stopnja zaupanja 18), ki je na prejšnjem merjenju zasedla četrto mesto. Sledijo še šolstvo, velika slovenska podjetja in spletne trgovine, s čimer se seznam institucij, ki jim ljudje bolj zaupajo kot ne tudi zaključi.

Zadnje štiri institucije so sicer utrpele opazen upad zaupanja, za velika slovenska podjetja in spletne trgovine je značilen trend upadanja zaupanja že od meritve marca 2021, medtem ko je vojska ena redkih institucij, ki v zadnje pol leta ni izgubila zaupanja.

Na dnu lestvice ostajajo objave na družbenih omrežjih (-78), na predzadnjem mestu pa so stranke opozicije, ki od zamenjave oblasti po aprilskih volitvah še vedno beležijo občutnejši padec zaupanja (-60), podobno nizko stopnjo zaupanja pa imajo še Cerkev (-55) ter mediji (-52), ki pa so v zadnje pol leta nekaj zaupanja pridobili.

RTV Slovenija na najnižji točki

Mesto pred mediji na splošno je RTV Slovenija, ki je izgubila še štiri točke in z -46 dosegla najnižji rezultat odkar Valicon to institucijo spremlja v raziskavi Ogledalo Slovenije, in sicer od aprila 2018.

Glede na predhodno meritev oktobra lani so največ zaupanja izgubili predsednik vlade, ki je izgubil 23 točk in dosegel stopnjo zaupanja -25. Velik padec zaupanja je zabeležila tudi vlada, ki je izgubila 15 točk in dosegla stopnjo zaupanja -37, deset točk pa so izgubile stranke vladne koalicije, ki imajo stopnjo zaupanja -39.

Zaupanje je upadlo tudi v zdravstvo, ki je izgubilo sedem točk in ima stopnjo zaupanja -10, v institucijo predsednika republike, ki je izgubila šest točk in dosega stopnjo zaupanja - 6, v banke, ki so s padcem petih točk pristale pri stopnji zaupanja -24 ter sindikate, ki so izgubili enako število točk in dosegli stopnjo zaupanja -40.

Nobena od opazovanih institucij v zadnje pol leta ni zabeležila rasti zaupanja, kar je prvi tak primer po maju 2015, so dodali.

Med najbolj zaupanja vrednimi poklici so gasilci, reševalci in medicinske sestre, pa tudi znanstveniki in (mali) podjetniki.

Najmanjšo stopnjo zaupanja beležijo politiki, ministri, duhovniki, sindikalisti in državni uradniki.

Valicon z raziskavo javnega mnenja Ogledalo Slovenije meri zadovoljstvo prebivalcev s splošnim stanjem v Sloveniji. Stopnjo zaupanja merijo po štiristopenjski lestvici, pri čemer so posamezniki lahko odgovorili s sploh ne zaupam, bolj ne zaupam, bolj zaupam in zelo zaupam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta