(RAZISKAVA) Večina upošteva preventivne ukrepe

Rok Kajzer Rok Kajzer
29.03.2020 19:35

Več pred napravami, velika tudi zaskrbljenost zaradi širjenja novega koronavirusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej PetelinŠek

Da ukrepe za zajezitev širjenja epidemije - upoštevanje razdalje, samoizolacijo in uporabo zaščitnih sredstev - v celoti upoštevajo, je v anketi, ki jo je za Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, zatrdilo kar 86,4 odstotka vprašanih. Delež tistih, ki trdijo, da jih ne, je zanemarljiv. To je precej prepričljiv odgovor tistim, ki brez pomembnejših dokazov trdijo, da ljudje ne spoštujejo uveljavljenih pravil. Analiza podatkov kaže, da ukrepe v nekoliko manjši meri upoštevajo moški in populacija, mlajša od 30 let. Večina anketirancev (70 odstotkov) tudi ocenjuje, da so trenutni omejitveni ukrepi vlade ravno pravšnji. Precej manj jih sodi, da so nezadostni ali pretirani.

Večina "srednje zaskrbljenih"

Anketirance smo vprašali tudi, ali se bojijo, da bi se okužili z virusom. Z "da" je odgovorilo slabih 57 odstotkov vprašanih, z "ne" pa dobrih 35 odstotkov. Strah pred okužbo narašča s starostjo anketirancev in delež se pri tistih nad 60. letom dvigne na skoraj 68 odstotkov. Najmanj je strah pred okužbo prisoten med mladimi (43,3 odstotka). Anketirancem smo postavili tudi vprašanje, koliko so zaskrbljeni zaradi širjenja novega virusa. Večina odgovorov se je umestila pri odgovoru "srednje zaskrbljen" (skoraj 38 odstotkov). Je pa precejšnja razlika med tistimi, ki niso ali sploh niso zaskrbljeni (skupaj nekaj več kot 13 odstotkov), in tistimi, ki so precej ali zelo zaskrbljeni (skupaj nekaj več kot 48 odstotkov). Analiza podatkov pokaže, da so v povprečju bolj zaskrbljene ženske, tudi tukaj pa zaskrbljenost narašča s starostjo. Sicer pa izražena zaskrbljenost ni povezana z večjimi nakupi, je pa z razmisleki o dopustniških načrtih.

Nakupi in dopusti

Anketirance smo namreč vprašali tudi o nakupih in morebitnih spremembah poletnih načrtov. Večina, nekaj več kot 56 odstotkov, v zadnjih dneh ni opravila večjega nakupa živil in življenjskih potrebščin, polovica vprašanih pa tudi ni spremenila dopustniških načrtov. A pri slednjih ni zelo velike razlike med tistimi, ki ostajajo pri poletnih načrtih, in tistih, ki načrte so ali bodo spremenili zaradi virusa (50,5 in 41,8). To lahko že nakazuje, da bo precejšen delež državljanov že prej zakoličene poletne načrte spremenil. Med tistimi, ki že načrtujejo, da bi jih zaradi koronavirusa spremenili, je sicer 65,9 odstotka takšnih, ki se bojijo, da bi se okužili.
Pri tistih, ki so v zadnjih dneh opravili večje nakupe, tokrat v ospredju niso upokojenci, tudi ne tisti med 46. in 60. letom starosti. Večje nakupe so, zanimivo, opravili tisti iz starostnih skupin do 30 let in do 45 let.

Več pred različnimi ekrani

In kakšno je preživljanje časa v novih okoliščinah? Več kot prej oziroma več kot običajno vprašani spremljajo informativne programe po televiziji/radiu in televizijo nasploh, pričakovano več brskajo po internetu in po družbenih omrežjih, časopise, revije in knjige berejo kot pred krizo, več pa se (seveda) družijo s člani svojega gospodinjstva. Ročna dela in ustvarjalnost večinoma niso del prostega časa, gospodinjska opravila in delo na vrtu pa večinoma potekajo kot prej, manj je tudi rekreacije. Odgovor da "tega ne počne" pa ima zelo visok delež pri opravljanju šolskih in študijskih obveznosti in pomoči otroku pri šolskih obveznostih. Šola je, kot kaže, trenutno nekoliko na stranskem tiru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta