Razkuževanje stanovanjskih objektov: Naj država določi ceno razkužil

Igor Selan Igor Selan
30.03.2020 16:21

Najceneje tam, kjer se bodo etažni lastniki uspeli sami dogovoriti za čiščenje, a ta hip manjka razkužil, zunanjim izvajalcem pa kadrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri upravniki se bojijo, da vsi novega stroška ne bodo zmogli. 
Robert Balen

Kot pravi pravnik Saša Baltič iz mariborskega Uprastana, bi bilo bolje, če bi se vlada pred sprejemom odloka posvetovala vsaj z združenjem upravnikov nepremičnin. "Vsi lastniki bodo obveščeni, kako bo vse skupaj potekalo, nadalje lahko razkuževanje naročimo zunanjim izvajalcem, vendar se postavi vprašanje, ali imajo za to dovolj kadrov. Problem je tudi dobava razkužil, dobavni roki so dolgi, količine nezadostne, cene pa izjemno visoke. Prav bi bilo, da bi država cene razkužil določila z ukrepom. Ob tem zagotoviti vse skupaj v enem dnevu enostavno ni mogoče. Klici prihajajo z vseh strani, mi pa niti dobaviteljev ne moremo priklicati." Kot še pove Baltič, bodo etažni lastniki finančno zelo obremenjeni, marsikdo po njegovem mnenju tega stroška ne bo zmogel.
Da bi lahko vladni ukrep etažne lastnike stal tudi po več evrov dnevno, opozarja tudi direktor Tamstana Vlado Pulko: "Definitivno bo najceneje tam, kjer se bodo etažni lastniki uspeli sami dogovoriti za čiščenje, razkužila bomo mi že nekako priskrbeli, čeprav je tudi to danes že težava. Kadrovsko mi sami tega vsekakor nismo sposobni izvesti, čistilni servisi pa so nas že opozorili na sobotne in nedeljske dodatke, na dodatno zaščito njihovih zaposlenih, tudi potni stroški ne bodo zanemarljivi."
Finančna direktorica B.A.M. upravljanja Petra Koletnik pa ob tem opozori tudi na nejasnosti, ali lahko strošek razkuževanja etažni lastniki sploh pokrijejo iz rezervnega sklada: "Tolmačenje tega vprašanja še pričakujemo. Izvajanje vladnega odloka je za vse upravljavce izjemno velik zalogaj, še posebno če bo ukrep dolgotrajen. Skrbijo nas tudi cene razkužil in zaščitne opreme, saj so cene precej visoke. V podjetju smo vsi v akciji, da bi zadevo kar se da učinkovito organizirali, ker smo pri tem ostali sami. Pri civilni zaščiti so nam namreč povedali, da nam ne morejo pomagati."
Kot so odgovoril v največjem upravniku v mestu, družbi Staninvest, so k izpolnjevanju zahtev iz odloka pristopili nemudoma. "Vse izvajalce čiščenja smo obvestili, da je takoj treba pričeti z razkuževanjem in delo opravljati vse do preklica. Navodila so prejeli tudi vsi operativni upravniki, predstavniki etažnih lastnikov in drugi deležniki pri izvajanju odloka. O priporočilih in navodilih vse uporabnike obveščamo tudi prek elektronske pošte in naše spletne strani."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta