Razočaranje za ljubitelje snega: Napovedi kažejo, da nas čaka takšna zima ...

A.L.
22.11.2019 13:32

Napoved za letošnjo zimo so pripravili tudi na portalu Severe Weather Europe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Prihodnji teden bomo dočakali že prvo adventno nedeljo, daleč ni niti meteorološki začetek zime. Najvišji vrhovi Slovenije so že prekriti z debelo snežno odejo, na Kredarici je zapadlo že skoraj tri metre snega. V nižinah, sodeč po napovedih, snega ne bomo dočakali prav kmalu, če gre verjeti dolgoročnim napovedim, pa tudi zima ne bo prinesla večjih vremenskih pretresov.
Že v sredini oktobra je meteorološki servis AccuWeather napovedal, da bodo na severu Evrope imeli burno, na Balkanu pa blago zimo, brez velikih temperaturnih nihanj in brez nadstandardnih snežnih padavin. Najbolj ostra bo po tej napovedi zima v vzhodni Evropi in v Skandinaviji. Največ snega in mraz, to bo slika konec decembra in v začetku januarja 2020 od Finske do Ukrajine. Sneg naj bi vztrajal vse do konca februarja. Ledeni zrak naj bi takrat dosegel tudi Poljsko, Slovaško in Romunijo. Sicer pa naj bi bil drugi del zime veliko mirnejši od začetka, ko se predvsem severu stare celine obetajo snežna neurja. 

Čaka nas povprečno vreme

Zdaj so napoved za letošnjo zimo pripravili tudi na portalu Severe Weather Europe. Tam napovedujejo podobno. Osredotočili so se na štiri najpogosteje uporabljene modele, ki napovedujejo vreme. Vsi kažejo, da nas od decembra do februarja čaka povprečno vreme, kar pa vendarle ne pomeni, da bo napovedano vreme trajalo celotno obdobje. Povsem mogoče je, da bodo vmes tudi spremembe, a večino časa naj bi bila pred nami precej mila zima.
Tanja Cegnar z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) pa nam je pred dnevi dejala, da je trenutno kakršne koli napovedi za zimo prerano dajati.

Kakšen vikend je pred nami?

V soboto bo ponekod na vzhodu občasno sijalo sonce, drugod pa bo pretežno oblačno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V zahodni in osrednji Sloveniji bodo občasno padavine, deloma plohe, več jih bo v Posočju. Ob morju bo pihal zmeren jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju 12, najvišje dnevne od 9 do 15, v Gornjesavski dolini okoli 6, ob morju 17 °C.
Do nedelje zjutraj bodo padavine povsod ponehale. V višjih legah in na Primorskem se bo razjasnilo, zapihala bo šibka burja. Drugod bo dolgotrajna megla ali nizka oblačnost. V ponedeljek bo pretežno oblačno in večinoma suho.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta