Referendum o migrantih: SDS in SNS zastavljata sugestivno in zavajajoče vprašanje

Uroš Esih Uroš Esih
22.11.2018 18:12

Sklenitev globalnega sporazuma OZN o migracijah je po zakonu o zunanjih zadevah v pristojnosti vlade in ne državnega zbora, zato ta po mnenju stroke ne more razpisati posvetovalnega referenduma na to temo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Globalni dogovor OZN o varnih, zakonitih in urejenih migracijah na nobeni točki ne izenačuje legalnih in ilegalnih migracij.
Sašo Bizjak

Že takoj po sredini izredni seji državnega zbora o Globalnem dogovoru OZN o varnih, zakonitih in urejenih migracijah so poslanci SDS skupaj s poslanci SNS vložili pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o zanje nesprejemljivem dogovoru. "Bistvo je v tem, da se ljudje sami odločijo, ali so za množične migracije kot nekaj pozitivnega, in, seveda, da se na tej osnovi sprejema ustrezna zakonodaja," je na predstavitvi pobude za razpis posvetovalnega referenduma povedal poslanec SDS Branko Grims.

SDS: Referendum je dopusten

"Referendum bi pomenil, da vsi stopimo korak nazaj, da prepustimo to odločitev ljudstvu in se preprosto zavežemo, da bomo njegovo odločitev dosledno spoštovali," je dejal Grims in dodal, da le "če se vsi zavežemo, da bomo spoštovali izid referenduma, je namreč smiselno in tudi edino demokratično, da se odločanje o takšni zadevi prepusti neposredno ljudstvu". S tem je Grims posredno priznal, da njihova referendumska pobuda nima podpore in ne more doseči nobenega pravnega učinka, saj nobena parlamentarna stranka razen SDS in SNS ne podpira razpisa posvetovalnega referenduma na tako politično vnetljivo temo. Grims je tudi izrazil prepričanje, da je razpis nezavezujočega referenduma o dogovoru, ki ni pravno zavezujoč, dopusten. Referendumsko vprašanje pa bi se glasilo: "Ali ste za to, da Slovenija pristopi h Globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije?"

Šarec: Orodje za sproščanje negativne energije

Druge politične stranke so se ogradile od referendumske pobude SDS in SNS. Tudi Nova Slovenija, ki dogovoru OZN oziroma tako imenovani marakeški deklaraciji sicer nasprotuje. "Nova Slovenija napovedani posvetovalni referendum ocenjuje kot drago anketo, ki je nepotrebna," je povedal njen poslanec Jernej Vrtovec. Premier Marjan Šarec pa je včeraj dejal, da ne vidi potrebe po referendumu, referendumi o tovrstnih temah se mu ne zdijo smiselni. Ob tem je izpostavil, da referenduma ni bilo niti za druge tovrstne deklaracije, kot je bil na primer Kjotski protokol. Stranki SDS pa je poslal opazko, da so referendumi pri njih "postali tako kot tvitanje vsakodnevno orožje za sproščanje negativne energije".
"Gre samo za nadaljnje razpihovanje sovraštva in strahu med slovenskimi državljani," je referendumsko pobudo SDS zavrnil tudi poslanec Levice Matej T. Vatovec. Dodal je, da bo Levica glasovala proti razpisu referenduma, ker gre deloma za človekove pravice, po drugi strani pa je treba jasno reči ne takšni nestrpnosti in razpihovanju sovraštva. "To je uporabljanje čustev ljudi, strahu ljudi za to, da bi se izključili iz edinega možnega reševanja globalnih težav oziroma v tem primeru izziva migracij," pa meni poslanec SD Milan Brglez. Po njegovem mnenju je namreč treba stopiti skupaj in tako reševati zadeve, ne pa izpodbijati temeljev EU in Slovenije, ki so dejansko v človekovih pravicah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta