Rejci prašičev bodo pisali Šarcu

Darja Kocbek Darja Kocbek
22.02.2019 17:22

Po dolgih dvanajstih letih se je lani povečala reja prašičev, a to ne odraža razmer v panogi. Ljudje očitno bolj posegajo tudi po perutnini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija je pri prašičih samooskrbna komaj tretjinsko.
Miha Sostaric

Kmetje v Sloveniji so lani prvič po letu 2006 redili več prašičev kot leto poprej, ugotavlja državni statistični urad. Decembra 2018 so redili približno 2000 prašičev več kot v letu 2017. Več, približno 286 tisoč živali, so v enakem obdobju redili tudi perutnine, govedi pa so imeli v hlevih za 3000 glav manj. Povečanje reje perutnine je po pojasnilih kmetijsko-gozdarske zbornice posledica rasti povpraševanja po perutninskem mesu tako v Sloveniji kot drugod po svetu. Povečanje števila prašičev in zmanjšanje števila glav govedi pa je tako majhno, da je težko govoriti o kakršnih koli bistvenih spremembah na trgu.

Samooskrba pri reji prašičev še vedno peša

"Morda se pri reji prašičev pozna, da so na voljo dodatna sredstva za ukrepe v dobrobit živali, ki so vsaj začasno ustavili opuščanje reje prašičev. Je pa delež samooskrbe pri prašičih v Sloveniji še vedno zelo majhen (nekaj čez 30 odstotkov), tako da je zaradi 2000 več prašičev težko reči, da gre prašičereji na boljše," so nam glede razmer v slovenski prašičereji še pojasnili na kmetijsko-gozdarski zbornici.
David Prinčič, direktor Govedorejskega poslovnega združenja (GPZ), je v zvezi govedom prav tako povedal, da je zgolj na podlagi podatkov, ki jih je objavil statistični urad, težko priti do kakršnega koli zaključka. Razmere je še posebej težko ocenjevati brez analitičnih podatkov, za koliko se je spremenilo število živali v mlečni proizvodnji in za koliko število glav govedi, ki ga kmetje pitajo za meso.

Aljoz Varga: "Zaradi manjše rabe antibiotikov je domače meso kakovostnejše in mora biti dražje, da bodo kmetje lahko preživeli."
Foto:nataša Juhnov

Pričakovati višje odkupne cene mleka

Za letos pa Prinčič pravi, da je v mlečnem delu govedoreje mogoče pričakovati nekoliko višje odkupne cene mleka kot v preteklih letih. To bo omogočilo povečanje rentabilnosti mlečne proizvodnje in s tem količinsko višjo prirejo mleka. Mogoče bo zaradi tega v slovenskih hlevih tudi kakšna krava več.

Naslov - Vsebina6,695.925 6,410.070 Perutnina 259.125 257.241 Prašiči 476.650 479.614 Govedo 2018 2017 Število glav živali v hlevih v Sloveniji VirDržavni statistični urad IzrisalAnja Cej
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta