Rektor že desetkrat pozval dekana k umiku odpovedi sindikalistki in priznani znanstvenici

Kristina Božič
11.02.2020 16:15

Znanstvena svetnica in mednarodno priznana raziskovalka Urša Opara Krašovec je prejela odpoved iz poslovnega razloga. Zaposlena je na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, kjer je že dobro leto in pol tudi sindikalna zaupnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Papič je neuspešno pozval dekana fakultete za elektrotehniko, Gregorja Dolinarja, naj umakne odpoved iz poslovnih razlogov, ki jo je 4. februarja letos prejela sindikalna zaupnica in priznana raziskovalka Urša Opara Krašovec. 
Robert Balen

Pretekli torek je znanstvenica Urša Opara Krašovec prejela obvestilo o odpovedi delovnega razmerja in o takojšnji odreditvi na čakanje na domu. Razlog na strani delodajalca, fakultete za elektrotehniko, ki jo vodi dekan Gregor Dolinar, naj bi bil poslovni, in to četudi zakonodaja izrecno prepoveduje takšno odpoved sindikalnim zaupnikom.
Znanstvena svetnica, ki je opozarjala, da si vodilni kadri protipravno prisvajajo avtorstvo nad delom mlajših raziskovalcev, na sistematično nestrokovnost delovanja javne agencije za raziskovalno dejavnost, si je v zadnjem času prizadevala tudi za ureditev zaposlitev mladih raziskovalcev, ki se jim nekaterim pogodbe za določen čas, vezane na trajanje raziskovalnih projektov, verižijo tudi že več kot desetletje, a so še vedno v prekarnih, negotovih oblikah dela. Vodstvo fakultete za elektrotehniko jo je prvič poslalo na čakanje junija lani, a so po posredovanju krovnega sindikata to odločitev umaknili. Vseeno pa je bila umaknjena s programskih raziskav in prestavljena na zgolj projektne. Njen ugovor na odločitev javne agencije za raziskovalno dejavnost je bil lani odobren in čakala je na revizijo odločitve, konec januarja pa je oddala tudi nove prijave za raziskovalne projekte, ki jih je podpisal dekan, je pojasnila.

Marko Marinčič, Urša Opara Krašovec in Jakob Počivavšek na novinarski konferenci, na kateri so opozorili na nezakonito postopanje vodstva elektrotehniške fakultete.  
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta