Remont volilne zakonodaje: Politiki ni za absolutni vpliv volivcev

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
01.09.2019 15:13

Parlamentarne stranke so vse bolj zedinjene volivcu dati pravico do relativnega fakultativnega preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah, predsednik republike ima pa dvome.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakonodajo bo treba nujno popraviti do naslednjih parlamentarnih volitev.
Andrej Petelinšek

Predsednik republike 9. septembra vabi na sestanek predstavnike poslanskih skupin in ustavne pravnike, da s predlogom sprememb zakona o volitvah v državni zbor na mizi skupaj ugotovijo, kje so v akciji spreminjanja volilne zakonodaje po odločbi ustavnega sodišča s konca lanskega leta. To je Borut Pahor, ki se je po odločitvi ustavnega sodišča naredil za koordinatorja politike v projektu "naredimo naslednje volitve zakonite", napisal v vabilo: "Prizadevamo si, da bi s spremembo volilne zakonodaje odpravili njeno neustavnost. Zato smo pozorni na opozorila ustavnih pravnikov, da ena od smeri sprememb, ukinitev volilnih okrajev in uvedba relativnega preferenčnega glasu, vzbuja dvome o ustavni nespornosti tega predloga."
Navidezni vpliv volivca je problem
O čem govori predsednik republike? Seveda o tem, da mu je skupina ustavnih pravnikov v izhodiščih za remont volilne zakonodaje kot najbolj čisto rešitev, ki zadosti zahtevi ustave po odločilnem vplivu volivcev na to, poimensko kdo bo sedel v poslanskih klopeh, predlagala absolutni prednostni glas.

Dr. Jurij Toplak: "Za obvezni preferenčni glas."
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta