(REPORTAŽA) Ob ugodnih razmerah sol zraste v 24 urah

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
07.07.2019 18:18

Poleg morske vode so sonce, rahel veter in solinar ključni za to, kakšno sol bodo nagrabili. Solinarje je vedno težje dobiti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Solinarjev pridelek, preden ga odpeljejo v skladišče. 
Robert Balen

Ta rahel veter, pravimo mu burin, in temperature, ki niso previsoke, tam okoli 30 stopinj Celzija, so idealni za pridelovanje soli," mi že z dodobra ožganim obrazom razlaga Dario Sau, vodja pridelave soli, ko sredi dopoldneva stojiva med solnimi bazeni v sečoveljskih solinah. Če kdo, je Sau tisti, ki ve, kakšni so najboljši pogoji, da sol zraste v 24 urah. S solinami se je srečal že pri šestnajstih, ko si je s počitniškim delom prislužil kakšen dinar, danes pa je že 30 let vodja pridelave. S kvaliteto prve nagrabljene soli – ob našem obisku so solinarji sol grabili šele štiri dni - so zelo zadovoljni. Za oceno, kakšna bo sezona, pa je še prezgodaj, saj so v veliki meri odvisni predvsem od vremena.
"Vsako solno polje ima 24 bazenov, a solinar ob začetku sezone začne pridelavo v štirih bazenih, nato se postopno širi še na druge bazene. Cilj, ki ga vsako sezono želimo doseči, je, da vsak solinar na vrhuncu sezone, ki se običajno zavleče do srede septembra, sol pobira iz šestnajstih bazenov," razlaga Sau, medtem ko večina solinarjev pregleduje svoje bazene in opravlja manjša dela, za katera v zgodnjem jutru ni bilo časa, a so kljub temu nujna.

Vozički so edina "moderna" pridobitev v zadnjih sto letih, ki je solinarjem malenkost olajšala delo. 
Robert Balen

Zgodaj zjutraj in pozno popoldne

Ura je šele deset dopoldne, kar je bistveno prepozno za obiranje soli. Solinarji pridejo na solna polja že ob peti uri zjutraj in pobirajo sol z gaverami (posebne grablje), obuti v lesene tampere, da ne bi poškodovali podlage v bazenih, imenovane petola (zaščitna plast iz solinskega blata, sedimentov trdnih snovi iz morske vode in zelenih alg, ki preprečuje, da bi se sol pomešala z blatom, op. p.), najdlje do osme ure zjutraj. "Če je ob pobiranju voda v bazenih pretopla, to vpliva na kvaliteto soli, zato tudi popoldne soli ni priporočljivo pobirati pred sedmo uro zvečer," pojasni Sau.

Gavere, s katerimi zbira sol na kup, in tampere, s katerimi hodi po občutljivem bazenskem dnu, so nepogrešljiv del opreme vsakega solinarja. 
Robert Balen
Sečovlje
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta