(REPORTAŽA) Reševali so svoja življenja: Dvojčka rešili skozi okno, bratca preko balkona

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
11.08.2023 06:11

V naselju Ob Meži se je na prvo poplavno noč družina rešila skozi balkon in okno, saj niso slišali nočne sirene, voda pa je drla z veliko hitrostjo, pomagali so tudi sosedje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv

Na Prevaljah je poplavno z blatom in vodo močno prizadeto območje naselij Ob Meži, Na produ in Spodnji kraj in tudi nekaj blokov v Trgu. Meža se je s četrtka na petek na to območje usmerila na območju hiše Ob Meži 24, so nam pokazali stanovalci in opozorili, da je nova visoka protipoplavna zaščita visoko pozidana le na desnem bregu reke (na to naj bi ob gradnji tudi opozarjali pristojne), voda pa je nato prodirala med hišami vsaj nekaj vzporednih vrst in tekla v smeri Brančurnika. Ker pa je vmes tudi nasip, imenovan šlokn, iz časa železarstva na Prevaljah, preko katerega je šla ozka železnica z žlindro iz Ugaslih peči do Meže, ta pa prečno deli Prevalje na dvoje, je hiše ob njem še lažje zalilo, saj je nasip pomagal zadrževati vodo in mulj.

Dramatično reševanje ob bliskovitem vdoru vode

Zelo močno je prizadeta ulica, ki je vodila do trgovine Jeans Shop, veliko srečo v nesreči pa so imeli v prvi hiši Ob Meži 13. Iz nje so namreč rešili kar sedem ljudi - petčlansko družino, med njimi tri majhne otroke, ki živi v enem nadstropju, in še dve osebi iz drugega, ki živita ločeno, saj sta v hiši dve stanovanji. Vsi so sedaj na varnem, družino so evakuirali najprej v športno dvorano, nato pa se je preselila k starim staršem, ki živijo v bližini. Zadeva pa je bila precej dramatična in predvsem bliskovita. Novopečena mamica dvojčkov fantka in deklice (stara sta komaj mesec in pol) in starejšega sinčka (starega 2 leti in sedem mesecev) se spominja: "Spali smo, najprej niti nismo slišali sirene, nato pa je pozvonila soseda in možu rekla, naj zaradi poplave hitro prinese ključ za avto, da ga bodo odpeljali stran. In ko sem odprla okno, je bil avto že toliko zalit, da si ga sama niti ne bi upala prestaviti. Hitro sem poklicala 112, kjer so mi povedali, da so gasilci že na terenu in da bodo pripeljali vreče. Ampak stvari so se dogajale zelo hitro, mož je skozi balkon šel na prosto, saj drugače niti ni mogel, prišli sta sosedi in dvojčka umaknili v zgornje nadstropje, sosedje iz bloka pa so pričeli kričati, naj se evakuiramo, saj so videli, da hišo zaliva. V hiši sploh nimaš takega občutka, kaj se dogaja zunaj, kako je nevarno, pa še temno je bilo. Še enkrat smo poklicali gasilce, ki so rekli, da pridejo. Z možem sva komaj zbudila starejšega sina, ga hitro oblekla, mož ga je čez balkon nesel ven, skozi balkon pa je prišel še en gasilec, s katerim sva šla še po dvojčka k sosedam. Vsak enega sva prijela in ju skozi kuhinjsko okno podala do reševalca, na koncu pa sva šla ven še z možem, vodo sva imela do pasu."

Previjalna miza
Osebni Arhiv Družine
Otroška posteljica 
Osebni Arhiv Družine

Če nas ne bi zbudili, bi nas lahko zalilo

Mamica je kot zdravnica vajena težkih situacij, ampak zagotovo so te situacije zelo stresne: "V tistem trenutku ne, ker pač samo funkcioniraš, nimaš časa razmišljati, sosedje iz bloka so bili videti bolj pretreseni, ker so opazovali situacijo. Stvari potem pridejo za tabo." Vse skupaj se je dogajalo okoli pol šestih zjutraj - okoli druge sirene, ko so ravno zvonili sosedje. "Mi bi spali, če nas ne bi zbudili, in lahko bi nas zalilo v hiši, ne da bi vedeli," je sklenila. Pogovarjala sva se na vrtu, otroci so se greli na soncu, nato je prišel domov še očka in dejal, da je bila situacija res kritična: "Dogajalo se je v minutah. V pol ure je iz tega, da je bilo pred hišo pol metra vode, ta na narasla še za meter in pol, da je bilo pred hišo dva metra vode in je odtrgalo vhodna vrata. Ko smo otroke spravili na varno, pa je bilo v pol ure v stanovanju v prvem nadstropju skoraj meter vode. Rešili smo družino, druge stvari so pač šle."

Sosedje: Samo vpili smo, zbudite se

Zelo pohvalno so odreagirali sosedje iz bloka, ki so z oken in balkonov videli, da hišo zaliva voda. Včeraj smo se pogovarjali z nekaterimi, ki so čistili blok, prav tako zalit. "Voda je prodirala tukaj od Jeans Shopa, v desetih minutah je začela naraščati, samo vpili smo, zbudite se. Povedali so, da so trdno zaspali okoli dveh ponoči, saj veste, kako je z majhnimi otroki. Nato pa sta bili rešeni še stanovalki iz zgornjega stanovanja, spodnja stanovanjska vrata so morali razbiti," je povedal sosed. Najpomembnejši je vsekakor srečen konec, da so ostali živi in zdravi, pravijo, družina je zdaj na varnem pri dedku in babici. Spodnje stanovanje je uničeno in vprašanje je, ali bo hiša še primerna za bivanje, pri čiščenju pa imajo tudi veliko pomoči prostovoljcev, skavtov, gasilcev, za kar so jim hvaležni, zlasti pa pozornim sosedom. Dedka smo v minulih dneh že srečali na sprehodu z vnuki po Prevaljah.

Ob Meži 13, rešili družino, višina blata do police
Tomaž Ranc
Višina vode je hitro naraščala. 
Tomaž Ranc

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta