"Rezervacij za ponedeljek seveda ni." Delni zagon turizma? "Če odpremo 30 sob, je to za nas povsem nerentabilno."

Vida Božičko Vida Božičko
22.04.2021 12:19
Hotelirji in lastniki manjših namestitvenih objektov so v pričakovanju jasnejših navodil. Novica jih je presenetila, rezervacij za ponedeljek še nimajo. Zanima jih tudi, če bodo lahko v hotelih odpirali bazene.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na odprtje se pripravljajo manjši turistični ponudniki.
Andrej Petelinšek

Celotna država je prešla v oranžno oziroma rumeno barvo, kar pomeni, da se lahko terase gostinskih lokalov odpirajo še v preostalih štirih regijah, odprte pa bodo lahko tudi vse trgovine. Vlada je sprostila še prehajanje med regijami, dovoljeno bo zbiranje do deset ljudi. 

Ob tem so sprejeli tudi odločitev, da se turistične kapacitete odpirajo povsod in ne le v treh rumenih regijah, kot je bilo sprva pričakovano. V vseh regijah se tako lahko odpirajo manjši nastanitveni obrati do 30 sob. V treh rumenih regijah, to so obalno-kraška, pomurska in goriška, pa tudi večji hoteli, a lahko hkrati ponudijo le 30 sob. Gostje turističnih kapacitet se bodo morali testirati. V rumenih regijah bodo lahko hrano in pijačo stregli tudi v notranjosti.  

Rezervacij za ponedeljek nimajo 

Kljub sproščanju ukrepov lastniki turističnih namestitev ostajajo negotovi. Kot so že večkrat omenili, zagon večjih kompleksov zahteva svoj čas, prav tako pa so rezervacije za čas prvomajskih praznikov že marsikje prestavili na kasnejši čas. "Rezervacij za ponedeljek seveda ni. Kako bi sploh bile. Če gost ne ve, kdaj bo lahko prišel, ne rezervira. Nekaj povpraševanj je, a zdaj bo treba začeti z marketinškimi akcijami. Da bomo dobili prve goste, bo potreben čas," je dejal predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri Turistično gostinski zbornici Slovenije in direktor ljubljanskega hotela Slon Gregor Jamnik. Kot je dejal, bodo zdaj hotelirji začeli s pripravami, kot je globinsko čiščenje in pregled vodnega sistema, zaradi pojava legionele. "Največji problem bodo zaposleni. Tisti, ki so kader obdržali, jim bo lažje. Težave bodo imeli tisti, ki so svoje delavce odpuščali," je dejal in dodal, da lahko za začetek pričakujemo le odprtje manjših nastanitvenih obratov. 

30 sob je premalo

V Pomurski regiji, ki je zdaj obarvana rumeno in lahko tam zato v omejenem obsegu svojo dejavnost odpirajo tudi večji ponudniki, smo preverili, ali se na odprtje že pripravljajo. Direktor Term Vivat je povedal, da te možnosti za zdaj ne bodo izkoristili. "Zaenkrat nam ekonomija poslovanja ne dovoljuje, da bi odpirali. Da bi se vsaj približno izplačalo, bi morali obratovati vsaj v 40-odstotkih. Če odpremo 30 sob, pa je to za nas, ki jih imamo sicer 200, povsem nerentabilno," je dejal direktor Metod Grah. Dejal je, da sicer odprtje načrtujejo šele 26. maja. Takrat bodo gostili špansko nogometno reprezentanco, po tem pa bi lahko 4. junija odprli tudi za ostale goste. "Upam, da bodo takrat ustrezni pogoji za popolno odprtje dejavnosti," še pravi Grah, ki je prepričan, da večina večjih hotelov teh sprostitev ne bo izkoristila. Problem je tudi ta, da še vedno ne vedo, ali bi lahko odpirali tudi bazene in savne, kar je pomembna dodana vrednost večine hotelov. 

Bodo pa to delno sproščanje izkoristile manjši nastanitveni obrati. Predvsem apartmaji, glampingi in turistične kmetije. Tako pri Turistični kmetija Valdhuber denimo že potekajo priprave. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.