Rok Čeferin: Star sem 55 let in seveda imam svoje mnenje

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
12.06.2019 12:36

Kandidat za novega ustavnega sodnika se je predstavil v predsedniški palači. Ne preganja svobode govora, je povedal, jasno pa mu je, kje se začne sovražni govor, nevaren in nesprejemljiv. Govoril je tudi o pravici do zasebnosti, o zlorabah na družbenih mrežah, o evtanaziji. In o spet aktualni neudejanjeni odločbi ustavnega sodišča o financiranju zasebnega šolstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Čeferin na današnji javni predstavitvi v predsedniški palači. 
Robert Balen

Sovražni govor je nevaren. Tudi novinarji bi se mu morali izogibati, končno to nalaga kodeks, je kandidat za ustavnega sodnika Rok Čeferin na predpoldanski javni predstavitvi v predsedniški palači odgovoril na novinarsko vprašanje, ali še stoji za trditvijo, da sta časopis Demokracija in Nova24TV tovarni sovražnega govora. Postavil jo je, izjavo, v kontekst. Preden jo je bil izrekel, je "v enem teh medijev" prebral, da azilanti (pedofili) posiljujejo 7-letnice na Finskem, potem pa ugotovil, da je šlo za en primer, ne za pojav. V jezi je, "pristaš spodobne in korektne razprave", rekel, kar je, a to ne spremeni tega, da ima sovražni govor za nesprejemljiv, je povedal kandidat predsednika republike za ustavnega sodnika. Da je v postopku kandidature za ustavnega sodnika večkrat slišal, da se zavzema za vrnitev verbalnega delikta in za pretirano omejevanje svobode izražanja, je rekel. Trdno verjame, da je svoboda izražanja ena temeljnih človekovih pravic, odgovarja na to. Meja sovražnega govora pa je tam, kjer se začne preganjati, žaliti pavšalno in neargumentirano, napadati deprivilegirane skupine. Kolikšno škodo lahko naredi sovražni propagandni aparat, nas učijo, je prepričan, stalinizem, fašizem, nacizem. Najhujša tarča sovražnega govora so po njegovem danes begunci, migranti. Tako zagovorniki odprte kot zaprte meje imajo po Čeferinovem mnenju pravico imeti svoje stališče in ga tudi povedati - do meje, ko se začne sovražni govor. Javna izjava te vrste na račun migrantov da je bila na primer tista, da v Evropo prihajajo horde kriminalcev in klavcev.

Ustavno sodišče.
Janko Rath
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta