"RTV Slovenija potrebujemo." Borut Pahor proti pozivom za neplačevanje RTV-prispevka

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
11.09.2020 06:00

Predsednik države Borut Pahor pred posvetom o Radioteleviziji Slovenija, ki bi ji ministrstvo za kulturo z napovedano spremembo zakonodaje vzelo 18,4 milijona evrov. In o (ne)plačevanju RTV-prispevka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša je med drugim leta 2016 na izredni seji parlamentarnega odbora za kulturo dejal, da že dve leti ne plačuje RTV-prispevka.
Robert Balen

Potem ko so interesne in stanovske organizacije, ki pokrivajo področji medijev in novinarstva, ter katedra za novinarstvo na ljubljanski fakulteti za družbene vede ministrstvo za kulturo pozvale, naj umakne predloge novih medijskih zakonov, bodo o javnem servisu danes spregovorili še pri predsedniku države Borutu Pahorju, in sicer na posvetu z naslovom "Kakšne spremembe potrebuje RTV Slovenija, da bo sodoben, kakovosten in politično nepristranski javni servis?". Med vabljenimi so med drugimi minister za kulturo Vasko Simoniti, predsednica parlamentarnega odbora za kulturo Violeta Tomić, generalni direktor RTVS Igor Kadunc, profesor Marko Milosavljević, nekdanji predsednik programskega sveta RTVS Mitja Štular, predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič, predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek ...
{twitter}https://twitter.com/BorutPahor/status/1301496368582848518{/twitter}
Ob napovedi dogodka je sicer v delu javnosti završalo predvsem zaradi naslova posveta, ki bi ga lahko razumeli tudi tako, da za Pahorja javni servis trenutno ni sodoben, kakovosten in politično nepristranski, kar je sicer slišati zlasti med člani in podporniki največje parlamentarne stranke SDS, ki edina tudi podpira zadnje spremembe medijske zakonodaje. "Kot predsednik republike s takšno zastavitvijo posvet že vnaprej ideološko uokvirjate. Znano je, da je takšna kritika lastna delu slovenske politike, ki na RTVS že več let vrši pritiske in ne skriva ambicij po politični podreditvi javnega servisa," se je med drugim odzval koordinator Levice Luka Mesec. Pahor odgovarja, da "naslov odraža željo po čimbolj jasni razpravi in ne odraža nobenega drugega sporočila od tega, ki ga daje vprašanje - ne trditev. "Predsednik se nikoli ni in se nikoli ne bo izrekel o uredniških odločitvah medijev, zato mu niti z organizacijo posveta niti z naslovom tega posveta ni mogoče tega očitati," še dodajajo v predsednikovem uradu. Pahor ob tem ocenjuje, da Slovenija potrebuje javni servis. "Ta zavod je, tako kot tudi drugi, vedno podvržen potrebi po spremembah, če želi biti sodoben, kakovosten in politično nepristranski javni servis. Kakšnim spremembam? To je okvir posveta, za katerega upravičeno vlada veliko zanimanje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.