Ruparjev shod bo v živo prenašala TV Slovenija, Jadranko Rebernik nadomešča Rajko Gerič

MAT
27.02.2023 13:42

RTV Slovenija se z neposrednim prenosom političnega shoda odmika od dosedanje prakse. "To je v nasprotju s poklicnimi merili," pravi Ilinka Todorovski

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar se pripravlja na sredin shod na Trgu republike
Robert Balen

Vodstvo RTV Slovenija je sprejelo odločitev, da bo v sredo neposredno prenašalo shod upokojencev na Trgu republike v Ljubljani, ki ga organizira večkrat pravnomočno obsojeni nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar. Na Kolodvorski so že naročili produkcijske kapacitete za prenos dogodka z izrazito politično konotacijo. Zaposleni na RTV Slovenija so ogorčeni nad potezo vodstva televizije, saj gre v tem primeru za odmik od dosedanje prakse, ki praviloma ne pozna neposrednih prenosov (političnih) zborovanj. "To je absolutno v nasprotju s poklicnimi merili in načeli novinarske etike," pravi podpredsednica sveta delavcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski.

Urednik Igor Pirkovič, voditeljica Vida Petrovčič

Na službo za odnose z javnostmi smo poslali vprašanja v povezavi s prenosom sredinega shoda. Odgovorili so, da bo prenos zagotovljen od 15. ure naprej na prvem programu TV Slovenija. "RTV Slovenija je že v preteklosti na svojih različnih platformah zagotavljala prenose v živo za najrazličnejše proteste," so zapisali. Po naših informacijah bo urednik prenosa Igor Pirkovič, vršilec dolžnosti urednika MMC, ki je v svoji karieri napisal tudi himno največje opozicijske stranke SDS. Za vodenje prenosa je izbrana novinarka Vida Petrovčič, ki bo dogodek komentirala v živo. Za zdaj je predvideno, da se bo oglašala samo tonsko, po potrebi pa bi se lahko vključila tudi slikovno. 

Vida Petrovčič je minuli teden razburila predstavnike Zdravniške zbornice Slovenije, ker je v oddaji Arena z gosti vprašljivega slovesa razpravljala o tem, ali naj Slovenija izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije. "Oddaja je podrla številne napore vaših sodelavcev na Radioteleviziji Slovenija, ki verjamejo v odličnost pri komuniciranju znanosti. Gledalcem, ki pričakujejo resnične in strokovne informacije, je nekritično posredovala mnenja, na težavnost katerih sta večkrat opozorila tako medicinska kot druga stroka," so med drugim zapisali v zdravniški zbornici.

Jadranka Rebernik, odgovorna urednica informativnega programa, je na Kolodvorski pogosto odsotna
Robert Balen

Se Jadranka Rebernik poslavlja?

Medtem ko se na TV Slovenija dogajajo pospešeni kadrovski premiki znotraj uredništev, je odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik za jutrišnji dan za nadomeščanje pooblastila Rajka Geriča, ki se je nedavno vrnil na Kolodvorsko in postal odgovorni urednik informativnega programa drugega programa. To je med zaposlenimi okrepilo namigovanja, da bi Rajko Gerič v prihodnje lahko prevzel dolžnosti Jadranke Rebernik v celoti. Spomnimo, da je Gerič nekoč že deloval na TV Slovenija kot vodja informativnega programa, nato pa se je preselil na Planet TV, kjer je bil pomočnik odgovornega urednika portala Siol.net.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta