Ruska diplomatska ofenziva na Tri morja

Uroš Esih Uroš Esih
28.05.2019 19:04

Obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova je prolog v srečanje vrha Pobude treh morij, ki ga bo naslednji teden gostila Slovenija, hkrati pa tudi priprava na obisk predsednika vlade Marjana Šarca septembra v Moskvi, pri Vladimirju Putinu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor je leta 2017 v Moskvi obiskal ruskega predsednika Vladimirja Putina.     
EPA

Danes zvečer sta se na gradu Strmol v Cerkljah na Gorenjskem srečala slovenski zunanji minister Miro Cerar in njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Pogovore bosta nadaljevala jutri na zunanjem ministrstvu v Ljubljani, ko bosta tudi stopila pred novinarje. Jutri bo izkušenega in vplivnega ruskega zunanjega ministra na pogovoru sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ruski gost pa se bo še srečal s predsednikom vlade Marjanom Šarcem.
Kljub temu da se bo zunanji minister ene od svetovnih velesil srečal s celotnim slovenskim vrhom, pa se ne gre znebiti vtisa, da te pomembne informacije najvidnejši predstavniki slovenske države niso spustili v javnost do pred nekaj dni pred obiskom. V mandatu prejšnje, Cerarjeve vlade so bili predvsem pogosti obiski bivšega zunanjega ministra Karla Erjavca v Moskvi, nekajkrat pa je Slovenijo obiskal tudi Lavrov, zaradi česar so obrvi povzdigovali slovenski zavezniki v zvezi Nato, posebej ZDA. Vrhunec bilateralnih odnosov Slovenija-Rusija pa se je zgodil julija 2016, v času najhujšega zaostrovanja med Zahodom in Rusijo, ob vpeljavi obojestranskih sankcij. Takrat je Slovenijo ob 100. obletnici postavitve Ruske kapelice obiskal ruski predsednik Vladimir Putin.

Lavrov spet prehitel Američane

Pričujoča nelagodnost vrha slovenske države ob obisku Lavrova izhaja iz zaobljube nove slovenske vlade Marjana Šarca, da po poskusila znova oživiti nekoliko zanemarjene slovenske odnose z ZDA, kar bi v praksi moralo pomeniti tudi postavitev slovensko-ruskih odnosov nekoliko na stranski tir, vsaj dokler se ne bo zgodil slovenski obisk na najvišji ravni v ZDA ali obratno. Napovedanega proameriškega obrata slovenske zunanjepolitične barčice javnost v praksi še ni zaznala.

Julija 2016 je Slovenijo ob 100. obletnici postavitve Ruske kapelice obiskal ruski predsednik Vladimir Putin.
Daniel Novaković
Sergej Lavrov in Karel Erjavec sta se v času, ko je bil ta zunanji minister, redno srečevala.
Igor Napast

Šarec septembra k Putinu

Če se zastavlja vprašanje, zakaj bo v tem nekoliko kočljivem trenutku Lavrova sprejel tudi predsednik vlade Marjan Šarec, se odgovor skriva v tem, da bo slovenski premier septembra potoval na obisk v Moskvo, k ruskemu predsedniku Putinu. Čeprav se svetovalci v kabinetu predsednika vlade in pri zunanjem ministru zelo dobro zavedajo, kako tvegan z vidika utrjevanja odnosov z ZDA utegne biti obisk Šarca pri Putinu, pa se slovenski premier očitno ni mogel odpovedati priložnosti in skušnjavi, da se sestane s politikom in državnikom iz prve svetovne lige. Srečanje s Putinom bo namreč njegov največji državniški dosežek ob prvem letu vladavine, s čimer bo poskusil utrditi svojo državniško prezenco.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta